De 5 stappen van het bouwproces bij SelektHuis

Fase 1 - Eerste afspraak & offerte

1.1 Kennismaking

Wij bouwen een huis voor het leven rondom ieders ideaal. Want een huis kan hetzelfde zijn, maar een thuis is dat nooit. In de eerste fase van het bouwproces maak je tijdens de eerste afspraak kennis met de verkoopadviseur. Je adviseur is één van je vaste aanspreekpunten gedurende het hele proces, met name in de fase voorafgaand aan de bouw. Aan tafel spreken we je plannen en wensen door en bekijken we samen wat de mogelijkheden zijn. We luisteren, inspireren en geven samen met jou je ideale leven vorm.

Een adviseur van SelektHuis in gesprek met twee opdrachtgevers

1.2 Goed om te weten

Ter voorbereiding op de eerste afspraak is het handig om je eigen wensen aan te leveren bij je adviseur. Heb je een kavel? Lever dan ook alle informatie hierover aan. Zo kan hij of zij zich goed inlezen en voorbereiden op het gesprek. Iedere opdrachtgever heeft namelijk eigen wensen en behoeften. Ook kunnen de kaveleisen enorm verschillen per kavel en per gemeente. Het is voor ons belangrijk om deze informatie bij de eerste afspraak te hebben, zodat we een goed advies kunnen geven.

Twee klanten aan het wachten in de showroom van SelektHuis

1.3 Offerte

Na de eerste kennismaking en afspraak ontvang je een offerte. In deze offerte staat precies aangegeven vanuit welke wensen we jouw woning gaan bouwen. Ook staat hierin aangegeven welke aanpassingen en details je hieraan toe wil voegen. Denk bijvoorbeeld aan een uitbouw, een dakkapel of een bepaalde bouwstijl. De prijs laten we per onderdeel zien, waardoor je een helder overzicht krijgt.

Adviseur van SelektHuis in gesprek met twee klanten in de showroom

1.4 Schetsontwerp

Tijdens de offertefase ontvang je ook een losse schets van je ideale woning, zoals beschreven in de offerte. Dit geeft een goed beeld van de woning. Natuurlijk kan je nog steeds aanpassingen doen. Dit kan je tussentijds bespreken met je adviseur. Meestal plannen we samen een vervolgafspraak zodat we naar een definitieve offerte kunnen toewerken.

Impressie van een zwarte schuurwoning met eiken gebinten

1.5 Definitieve offerte

We begrijpen maar al te goed dat in een wereld waar alles kan, keuzes maken het moeilijkst is. Daarom blijft het vaak niet bij één offerte, maar komen er gedurende de aanloop meerdere inzichten en ideeën op tafel. Dat betekent dat de offertes steeds specifieker worden aangepast op jouw wensen. En dat juichen we alleen maar toe. We werken samen met jou naar een definitieve offerte, zodat we hierna de contractfase in kunnen gaan.

Gerealiseerde woning met zwart en strak risaliet
Fase 2 - Contractfase

2.1 Contract ondertekenen

Bij het ondertekenen van het contract zijn alle documenten definitief. Na het ondertekenen van het contract plannen we de bouw van je nieuwe ideale thuis in. Achter de schermen gaat er nu van alles gebeuren: we treffen voorbereidingen voor de start van de bouw, vragen vergunningen aan en bestellen de benodigde materialen. Tijdens het vervolg van het bouwproces houden je adviseur en kopersbegeleider je op de hoogte. En natuurlijk vieren we mijlpalen en hoogtepunten samen.

Twee opdrachtgevers proosten met wijn in de tuin van hun woning

2.2 Afbouwgarantie verzekering

Een afbouwgarantie verzekering zorgt dat elke bouwende Nederlander gegarandeerd goed kan wonen. Dat is bouwen met zekerheid. Je hebt de keuze om een afbouwgarantie verzekering af te sluiten. Dit kan je samen met je adviseur overleggen.

Achteraanzicht van een witte vrijstaande woning met zwarte houten gevelbekleding

2.3 Referentie partijen

Het is mogelijk om bij één van onze partners langs te gaan om materiaalkeuzes te maken. Op deze manier krijg je een goed beeld van alle verschillende mogelijkheden die er zijn voor bijvoorbeeld tegelwerk, keuken en sanitair. Je adviseur helpt je hierbij.

Interieurfoto van een keuken met kookeiland
Fase 3 - Vergunningsfase

3.1 Ruwbouwkeuzes maken

Wanneer het contract getekend is, maken we de ruwbouwkeuzes definitief. Dit hebben we nodig voor de vergunningsaanvraag, die we volledig voor je verzorgen. Ruwbouwkeuzes gaan bijvoorbeeld over de indeling en uitstraling van je woning.

Voorbeeldstuk van een gevelsteen in de showroom van SelektHuis

3.2 Vergunningsaanvraag

De vergunningsaanvraag begint met een vooroverleg bij de gemeente. Hierna werken we alle stukken uit. Heb je deze stukken goedgekeurd? Dan dienen we ze in bij de gemeente.

Timmerman van SelektHuis aan het werk op de steiger bij een woning
Fase 4 - Bouw

4.1 Afbouwkeuzes maken

Ruim voor de start van de bouw maken we de keuzes voor de afbouwfase definitief. Dat betekent dat we samen keuzes maken over zaken als binnendeuren, aansluitingen van lichtpunten en stopcontacten. Deze keuzes bespreek je samen met je adviseur of kopersbegeleider. Ook ontvangen we in deze bouwfase de definitieve keukentekening en sanitairopstelling.

Detailfoto van voorbeeldstukjes van houten gevelbekledingd

4.2 Tekenwerk definitief

De definitieve afbouwkeuzes vormen de start voor het opmaken van alle (detail)tekeningen. De aanloop en bouw van een eigen huis is een intens bouwproces, dus nemen we zoveel mogelijk vragen en twijfels weg door alles zo duidelijk mogelijk vast te leggen.

Impressie van een vrijstaande witte woning met rieten kap

4.3 Projectoverdracht

Achter de schermen vindt er een projectoverdracht plaats bij de start van de bouw. Deze overdracht vindt plaats tussen de adviseur, kopersbegeleider, werkvoorbereiders en uitvoerders. Zo zorgen we ervoor dat we precies bouwen wat we met je hebben afgesproken.

Een hamer die ligt op een bouwtekening op een werkbank

4.4 Start van de bouw

Tijd om van start te gaan. Op de kavel plaatsen we een bouwkeet en een stroomkast. Dat zijn de signalen dat het écht niet meer lang duurt voor we daadwerkelijk starten met de bouw van je ideale woning. Het uitgraven van de fundering markeert het moment van de start van de bouw. De eerste echte mijlpaal. Dat is een mooi moment om samen goed bij stil te staan.

Een werkbus van SelektHuis staat geparkeerd voor een woning in aanbouw

4.5 Ruwbouw

In de ruwbouwfase plaatsen we de dragende buitenmuren op een traditionele manier. Deze muren bestaan uit kalkzandsteen. In deze fase monteren we ook de buitenkozijnen (inclusief glas). Vervolgens gaan we een verdieping omhoog. Daar leggen we de betonnen verdiepingsvloer en plaatsen we de geïsoleerde topgevels en de scharnierkap. De scharnierkap met panlatten bedekken we met dakpannen of riet. Daarnaast starten we met het aanbrengen van de spouwisolatie en het gevelmetselwerk.

Bouwvakker van SelektHuis plaatst een betonnen vloer

4.6 Afbouw

In de afbouwfase plaatsen we de binnenwanden en binnenkozijnen, beginnen we met het installatiewerk en worden alle leidingen aangebracht. Ook starten we met het aftimmerwerk van de gipsplatenplafonds en de bevloeringen. En het is tijd voor onze stukadoors en tegelzetters om hun vakmanschap te laten zien.

Twee medewerkers van SelektHuis kijken naar een bouwtekening

4.7 Afronding

In deze fase plaatsen we de trap en zorgt de installateur voor een ingerichte meterkast en afgemonteerde stopcontacten. De loodgieter voorziet de badkamer van het uitgekozen sanitair, zoals de douche, kranen en misschien wel een ligbad.

Gerealiseerde vrijstaande witte woning met risaliet en gevelbekleding
Fase 5 - Oplevering

5.1 Opleveringsdatum

Tijdens het bouwproces neemt de uitvoerder contact met je op om het definitieve oplevermoment met je af te stemmen. Als het uiteindelijk zover is, loop je samen met de uitvoerder de woning door om te controleren of alles naar wens is. Daarna is het tijd voor een feestelijk moment; de sleuteloverdracht. Eventuele openstaande opleverpunten worden afgestemd met onze service afdeling.

Gerealiseerde zwarte schuurwoning met inpandige veranda

5.2 Service

Nadat de woning is opgeleverd kan het natuurlijk zijn dat er na verloop van tijd iets ontstaat, waardoor je recht hebt op garantie. Heb je het idee dat je hier recht op hebt? Dan kun je een melding maken bij onze service afdeling. We kijken dan samen naar hoe we je zo goed mogelijk gaan helpen.

Timmerman van SelektHuis loopt zijn werkbus uit met een gereedschapkist