[anchor name="Energiezuinig huis bouwen" submenu="true"]
Energiezuinig huis bouwen
Energiebesparend, energiezuinig en duurzaam bouwen is helemaal van deze tijd. Voor een duurzame toekomst zullen we allemaal zuiniger om moeten gaan met energie. We maken de wereld hierdoor niet alleen een stukje mooier voor volgende generaties, maar we besparen zo ook op het gebruik van energie. En dat levert flinke financiële voordelen op.
Alle nieuwbouwwoningen hebben te maken met regelgeving vanuit de overheid. Sinds 1 januari 2021 moeten alle woningen voldoen aan de eisen van de BENG (bijna energieneutraal gebouw). Met BENG ligt de nadruk op het beperken van de energiebehoefte. Dat vraagt om innovaties in het bouwproces en de bouwmethode. Een slim ontwerp, goede isolatie, de juiste materialen en een hoogwaardige uitvoering helpen bij het realiseren van een comfortabele energiezuinige woning.
[anchor name="Hoe bouwen we energiezuinig?" submenu="true"]
Hoe bouwen we energiezuinig?
Energiezuinig bouwen begint met een goede isolatie. De isolatiewaarde zegt iets over de mate waarin je woning is geïsoleerd. Een hoge isolatiewaarde betekent dat je woning beter geïsoleerd is tegen warmte en kou en dat maakt je woning energiezuiniger en comfortabeler. De thermische schil en luchtdicht bouwen zijn twee belangrijke componenten voor een energiezuinige woning.
Thermische schil
Dit is de ‘jas’ van de woning. Denk hierbij aan de wanden, het dak en de vloer, maar ook de beglazing en de deuren. De thermische schil is één geheel en zorgt ervoor dat ongewenste luchtstromen (zoals tocht) en warmteverlies worden geminimaliseerd.
Luchtdicht bouwen
De thermische schil is pas optimaal als het een maximale luchtdichtheid heeft. Bij luchtdicht bouwen hebben we het in feite over de rits van de jas. Want wat is een warme jas met een tochtige rits? Hetzelfde geldt voor een goede isolatie met een lage luchtdichtheid.
Door een goede luchtdichtheid is er minder energie nodig om de woning te verwarmen. Wij zorgen, mede door het gebruik van prefab elementen zoals de kap van de woning, voor optimale luchtdichte aansluiting van alle elementen van de thermische schil. Dit heeft een gunstige invloed op de energiekosten, het wooncomfort en voorkomt aantasting van de constructie door bijvoorbeeld vocht.