Button Text

Energiezuinig bouwen

Een vrijstaande energiezuinige schuurwoning met zonnepanelen op het dak

Energiezuinig bouwen gaat over de balans tussen het verbruik van energie en het opwekken van energie.

Het is eenvoudig: aan ene de kant doe je je best om zo min mogelijk energie te gebruiken en aan de andere kant wek je de energie die je nodig hebt zelf op. Hoe minder energie jij en je huis gebruiken, hoe beter het is en hoe minder je zelf hoeft op te wekken.

[anchor name="Energiezuinig huis bouwen" submenu="true"]

Energiezuinig huis bouwen

Energiebesparend, energiezuinig en duurzaam bouwen is helemaal van deze tijd. Voor een duurzame toekomst zullen we allemaal zuiniger om moeten gaan met energie. We maken de wereld hierdoor niet alleen een stukje mooier voor volgende generaties, maar we besparen zo ook op het gebruik van energie. En dat levert flinke financiële voordelen op.

Alle nieuwbouwwoningen hebben te maken met regelgeving vanuit de overheid. Sinds 1 januari 2021 moeten alle woningen voldoen aan de eisen van de BENG (bijna energieneutraal gebouw). Met BENG ligt de nadruk op het beperken van de energiebehoefte. Dat vraagt om innovaties in het bouwproces en de bouwmethode. Een slim ontwerp, goede isolatie, de juiste materialen en een hoogwaardige uitvoering helpen bij het realiseren van een comfortabele energiezuinige woning.

[anchor name="Hoe bouwen we energiezuinig?" submenu="true"]

Hoe bouwen we energiezuinig?

Energiezuinig bouwen begint met een goede isolatie. De isolatiewaarde zegt iets over de mate waarin je woning is geïsoleerd. Een hoge isolatiewaarde betekent dat je woning beter geïsoleerd is tegen warmte en kou en dat maakt je woning energiezuiniger en comfortabeler. De thermische schil en luchtdicht bouwen zijn twee belangrijke componenten voor een energiezuinige woning.

Thermische schil

Dit is de ‘jas’ van de woning. Denk hierbij aan de wanden, het dak en de vloer, maar ook de beglazing en de deuren. De thermische schil is één geheel en zorgt ervoor dat ongewenste luchtstromen (zoals tocht) en warmteverlies worden geminimaliseerd.

Luchtdicht bouwen

De thermische schil is pas optimaal als het een maximale luchtdichtheid heeft. Bij luchtdicht bouwen hebben we het in feite over de rits van de jas. Want wat is een warme jas met een tochtige rits? Hetzelfde geldt voor een goede isolatie met een lage luchtdichtheid.

Door een goede luchtdichtheid is er minder energie nodig om de woning te verwarmen. Wij zorgen, mede door het gebruik van prefab elementen zoals de kap van de woning, voor optimale luchtdichte aansluiting van alle elementen van de thermische schil. Dit heeft een gunstige invloed op de energiekosten, het wooncomfort en voorkomt aantasting van de constructie door bijvoorbeeld vocht.

Kleine jongen met een SelektHuis bouwhelm op is aan het kleuren terwijl hij op de grond zit

[anchor name="Alle kennis in huis" submenu="true"]

Alle kennis in huis

Wij hebben alle vaklieden en specialisten in eigen dienst, ook als het gaat om energiezuinig bouwen. Onze energiespecialist houdt zich bezig met wet- en regelgeving over energiezuinig bouwen en de adviseurs bepalen samen met jou op welke punten je energie kunt besparen.

Gecertificeerde specialisten

Onze gecertificeerde luchtdichtheidsspecialist meet met geavanceerde apparatuur of de woningen voldoen aan de gestelde richtlijnen. Met een warmtebeeldcamera en een blowerdoortest meet hij de kwaliteit van de thermische schil. En omdat we meer dan tien jaar ervaring hebben op dit gebied, weten we precies waar we op moeten letten. Deze ervaring zorgt ervoor dat we meer dan 50 procent beter presteren dan de BENG-normering voorschrijft.

Medewerkers van SelektHuis staan samen langs de waterkant bij het hoofdkantoor

[anchor name="Technische systemen" submenu="true"]

Technische systemen

Een optimale thermische schil met maximale luchtdichtheid is de basis van jouw energiezuinige woning. Naast de basis heb je technische systemen nodig voor het opwekken van energie en het verwarmen en verkoelen van de woning. Dit zijn bijvoorbeeld zonnepanelen, ventilatie met warmteterugwinning en de luchtwarmtepomp.

[button]Lees meer over technische systemen[/button]

[anchor name="Verschillende niveaus van energiezuinig bouwen" submenu="true"]

Verschillende niveaus van energiezuinig bouwen

Binnen energiezuinig bouwen zijn er verschillende niveaus te onderscheiden. Het wettelijk minimum is een BENG-woning en is bijna energieneutraal. Daarnaast zijn er nog drie niveaus: de energieneutrale woning, de NOM-woning en de zelfvoorzienende woning.

[button]Lees meer over de verschillende niveaus[/button]

Vrijstaande schuurwoning met zonnepanelen op het dak

SelektLeven Extra Energiezuinig Bouwen

Vraag hier een gratis online brochure aan over energiezuinig bouwen. Een handig overzicht van alle onderwerpen binnen de huidige regelgeving. Een niet te missen onderwerp binnen nieuwbouw.