Energiezuinig bouwen gaat over de balans tussen het verbruik van energie en het opwekken van energie. Het is eenvoudig. Aan ene de kant doe je je best om zo min mogelijk energie te verbruiken en aan de andere kant wek je de energie die je nodig hebt zelf op. Hoe minder energie jij en je huis verbruikt, hoe beter het is en hoe minder je hoeft op te wekken.

Energiezuinig en duurzaam bouwen
Energiezuinig huis bouwen
Voor een duurzame toekomst moeten wij zuinig omgaan met energie. Energiezuinig bouwen is goed voor de natuur en de volgende generaties, maar ook voor je portemonnee en je wooncomfort. Het levert alleen maar voordelen op.
Om ervoor te zorgen dat alle nieuwbouwwoningen energiezuinig zijn, heeft de overheid de BENG regelgeving in het leven geroepen. Ieder nieuwbouwhuis is energiezuinig, maar de materialen en technieken die hiervoor gebruikt worden, kunnen sterk verschillen. Goede materialen en technieken en het slim gebruik hiervan zorgen voor een veel lager energiegebruik en een optimaal wooncomfort. Lees hier meer over de BENG regelgeving!
BENG staat voor 'Bijna EnergieNeutraal Gebouw' en is sinds 1 januari 2021 de vervanger van EPC. BENG is een wet die van kracht is om energiezuinig bouwen te stimuleren en duurzaamheid te waarborgen.

Hoe bouwen we energiezuinig?
Energiezuinig bouwen begint met een goede isolatie. De isolatiewaarde zegt iets over de mate waarin je woning is geïsoleerd. Een hoge isolatiewaarde betekent dat je woning beter geïsoleerd is tegen warme en kou. Je woning is energiezuiniger en comfortabeler. De thermische schil en luchtdicht bouwen zijn twee belangrijke componenten om energiezuinig te bouwen.
Thermische schil
Wat is de thermische schil? Dit is de ‘jas’ van de woning. Het betreft de wanden, het dak, de vloer, maar ook de beglazing en de deuren. De thermische schil is één geheel en zorgt ervoor dat ongewenste luchtstromen (zoals tocht) en warmteverlies worden geminimaliseerd.
Luchtdicht bouwen
Het uitgangspunt van elke woning van SelektHuis is een optimale thermische schil met maximale luchtdichtheid. Bij luchtdicht bouwen gaat het om de ‘rits’ van de ‘jas’. Wat is een warme jas met een tochtige rits? Hetzelfde geldt voor een goede isolatie met een lage luchtdichtheid.
Door een goede luchtdichtheid is er minder energie nodig om de woning te verwarmen. SelektHuis zorgt, mede door het gebruik van prefab elementen zoals de kap van de woning, voor optimale luchtdichte aansluiting van alle elementen van de thermische schil. Dit heeft een gunstige invloed op de energiekosten, het wooncomfort en voorkomt aantasting van de constructie door vocht.
Alle kennis in huis
SelektHuis is onderscheidend als je het hebt over ‘alles onder 1 dak’. Wij hebben alle vaklieden en specialisten in eigen dienst. Met als doel om jou als opdrachtgever compleet te ontzorgen. Onze energiespecialist houdt zich bezig met wet- en regelgeving over energiezuinig bouwen. De adviseurs bepalen samen met jou op welke punten je energie kan besparen om een energiezuinige én comfortabele woning te realiseren. Meer weten over energiezuinig bouwen? Laat je bijpraten door Michel en Martijn!
Gecertificeerde specialisten
SelektHuis heeft een gecertificeerde luchtdichtheidsspecialist in dienst die met geavanceerde meetapparatuur steekproefsgewijs meet of de woningen voldoen aan de gestelde richtlijnen. Met een warmtebeeldcamera en een blowerdoortest meet hij de kwaliteit van de thermische schil. Omdat we meer dan 10 jaar ervaring hebben, weten we precies waar we op moeten letten. Deze ervaring in combinatie met ons slimme bouwsysteem zorgt ervoor dat we meer dan 50 procent beter presteren dan de BENG normering voorschrijft. Zo weet jij zeker dat jouw ideale woning van topkwaliteit is en woon je comfortabel.
Door een goede luchtdichtheid is er minder energie nodig om je woning te verwarmen. Doordat wij gebruik maken van prefabonderdelen zorgen we voor een optimale luchtdichte aansluiting van alle elementen van de thermische schil van de woning. Onze energiespecialisten hebben geavanceerde meetapparatuur waarmee zij de kwaliteit van de thermische schil kunnen meten. Een goede thermische schil betekent maximale luchtdichtheid.
BENG staat voor 'Bijna EnergieNeutraal Gebouw' en is sinds 1 januari 2021 de vervanger van EPC. BENG is een wet die van kracht is om energiezuinig bouwen te stimuleren en duurzaamheid te waarborgen.
WTW staat voor 'Warmte Terug Winning'. De ventilatiesystemen bij een SelektHuis woning zijn voorzien van WTW. Dit betekent dat de (vuile) warm gestookte lucht afgevoerd wordt naar buiten. Door een warmtewisselaar wordt de warmte vervolgens overgedragen aan verse buitenlucht. Zo hoeft de woning minder bij verwarmd te worden. Bekijk hier een video die meer uitleg geeft over WTW!
Een warmtepomp is een apparaat dat energie overdraagt van het ene medium naar het andere. Een warmtepomp kan van een lage temperatuur een hoge temperatuur maken. Dit werkt ook andersom, er kan ook mee gekoeld worden. Er zijn verschillende soorten warmtepompen, waaronder een luchtwarmtepomp. Bij SelektHuis bouwen we de woningen met een luchtwarmtepomp. Lees hier meer over dit type warmtepomp!
Glasopeningen blijven het zwakke punt in een thermische schil. Triple glas kan deze zwakke plek verbeteren. Dit komt omdat het drie lagen glas heeft en dus een hogere isolerende waarde. Triple glas houdt de warmte beter binnen en houdt in de zomer de zonnewarmte tegen. Een goede optie voor een energiezuinige woning.
Met een thermische schil wordt de isolerende laag aan de buitenzijde van de woning bedoeld. Denk hierbij aan wanden, daken en vloeren die grenzen aan de buitenlucht of grond. Deze zijn goed geïsoleerd om kou te weren en warmte binnen te houden. Door luchtdicht te bouwen ontstaan er geen koudebruggen in de thermische schil.
Een koudebrug is een gedeelte in de thermische schil waar de isolatielaag doorbroken is. Andere benamingen voor een koudebrug zijn thermische brug of warmtebrug. Een koudebrug verlaagt de isolatiewaarde en leidt tot bovenmatig warmteverlies van gebouwen. Dit is niet wenselijk, want het vergroot de kans op condensatie en schimmelgroei.
Zonnepanelen worden in de bouwwereld ook wel PV panelen genoemd. Dit zijn panelen, vaak gelegen op daken, die bestaan uit een groot aantal zonnecellen. Deze cellen kunnen zonlicht opvangen zodat het paneel het zonlicht kan omzetten tot stroom. In de basis zijn al onze woningen voorzien van 12 zonnepanelen, met uitzondering van de WinWin. De zonnepanelen worden bij SelektHuis indaks gemonteerd. Hierdoor liggen de panelen tussen de dakpannen.
Bij een NOM woning wordt alle energie die je verbruikt opgewekt door je woning. Het gaat hierbij om het gebouwgebonden plus het persoonsgebonden energieverbruik. Dit betekent dat je op jaarbasis evenveel energie opwekt als dat je verbruikt. In de winter gebruik je energie van het net en in de zomer lever je dat weer terug zodat het saldo op jaarbasis nul is.
Gebouwgebonden energie is alle elektriciteit die het gebouw (de woning) gebruikt. Denk aan elektrisch koken, verwarming, ventilatiesysteem, productie van warm tapwater of verlichting.
Salderen betekent dat je opgewekte stroom die je niet gebruikt terug levert aan het energienet. Deze terug geleverde energie wordt dan in mindering gebracht op de jaarrekening. De manier van salderen zal vanaf 2023 veranderen. De regering gaat het salderen dan langzaam afbouwen met als doel om het in 2031 te laten verdwijnen.

Technische systemen
Een optimale thermische schil met maximale luchtdichtheid is de basis van jouw energiezuinige woning. Naast de basis heb je technische systemen nodig voor het opwekken van energie en het verwarmen en verkoelen van de woning. Hieronder verstaan we zonnepanelen, ventilatie met warmteterugwinning en de luchtwarmtepomp. Lees hier verder over deze technische systemen!
Verschillende niveaus van energiezuinig bouwen
Binnen energiezuinig bouwen zijn er verschillende niveaus te onderscheiden. Het wettelijk minimum is een BENG-woning en is bijna energieneutraal. Daarnaast zijn er nog drie niveaus te onderscheiden; energieneutrale woning, NOM-woning en zelfvoorzienende woning. Lees hier meer over de verschillende niveaus van energiezuinig bouwen!
Gratis brochure energiezuinig bouwen
Vraag hier onze BENG specials aan. Hierin vertellen we meer over hoe bouwen volgens de BENG moet. We hebben zowel een BENG special voor sleutelklaar bouwen als voor casco bouwen. Door hier een aanvraag te doen, ontvang je ze direct in je mailbox.
Meer lezen over energiezuinig bouwen


