Button Text

Bouwbegrippen

Op deze pagina vind je allerlei bouwbegrippen op een rij. Kun je de informatie die je zoekt niet vinden? Stuur ons dan een berichtje in de chat of bel met Advies en Verkoop: 0548 - 537 555

A
Aandeel hernieuwbare energie

Het aandeel hernieuwbare energie verwijst naar het percentage energie dat wordt opgewekt uit duurzame bronnen.  Zonne-energie, windenergie, waterkracht en biomassa zijn voorbeelden van duurzame bronnen. Het aandeel hernieuwbare energie is een belangrijke indicator voor de transitie naar een groenere en meer duurzame energievoorziening. Om klimaatverandering tegen te gaan, is het belangrijk dat het aandeel hernieuwbare energie gestimuleerd wordt. Zo wordt ook de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderd.

A
Aannemer

Een aannemer is een bouwbedrijf dat verantwoordelijk is voor de realisatie van een bouwproject. Deze bouwprojecten kunnen van elkaar verschillen. Van het bouwen van vrijstaande woningen tot het renoveren van bestaande panden. SelektHuis is een aannemer die alleen vrijstaande of geschakelde woningen bouwt. Een aannemer is ook verantwoordelijk voor het bewaken van de kwaliteit van het bouwproject en het beheer van het budget.

A
Afschuifverankering

Een afschuifverankering zorgt ervoor dat de kap van de vrijstaande woning niet over de muurplaten kan schuiven. De kap wordt dus verankerd op de muurplaat. Dit zorgt er ook voor dat de kap de juiste dakhelling houdt en niet door de jaren heen verzakt.

A
All electric woning

Een all electric woning is volledig afhankelijk van elektriciteit. Bij deze woningen zijn geen gasaansluitingen aanwezig. Alle voorzieningen werken op elektriciteit. Denk hierbij ook aan elektrisch koken en verwarmen met een technische installatie die op elektriciteit werkt.

B
BENG

BENG staat voor 'Bijna EnergieNeutraal Gebouw' en is sinds 1 januari 2021 de vervanger van EPC. BENG is een wet die van kracht is om energiezuinig bouwen te stimuleren en duurzaamheid te waarborgen. Alle woningen die tegenwoordig gebouwd worden, moeten voldoen aan de BENG-eisen.

B
BENG woning

Een BENG woning voldoet aan de BENG-eisen. Concreet betekent het dat je 50 procent van de gebouwgebonden elektriciteit opwekt met je woning. Je betaalt in dat geval nog steeds voor de energiekosten van je woning en je persoonlijk gebruik. Alle woningen van SelektHuis zijn in de basis gebouwd volgens de BENG-eisen.

B
Bakgoot

Een bakgoot is een dakgoot die onderdeel is van de hemelwaterafvoer. De bak rondom de dakgoot wordt de bakgoot genoemd. Een bakgoot wordt vaak geplaatst bij woningen met een jaren '30 of klassieke bouwstijl. Bakgoten worden bij SelektHuis in de prefabhallen geproduceerd.

B
Bestemmingsplan

Een bestemmingsplan is een juridisch document dat vastlegt wat de bestemming is van grond en gebouwen in een bepaald gebied. Dit plan bepaalt dus wat er wel en niet mag op een bepaalde locatie. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan de functie van een gebied. Het ene gebied kan bijvoorbeeld bestempeld worden als woongebied en het andere als industriegebied. Ook wordt in een bestemmingsplan vaak aangegeven wat de maximale bouwhoogte en -oppervlakte is binnen een gebied. Het plan biedt duidelijke kaders waaraan nieuwe ontwikkelingen en bouwprojecten aan moeten voldoen.

B
Boeidelen

Boeidelen zijn horizontale afwerkingen die de dakrand beschermen tegen weersinvloeden zoals regen, wind en zon. Deze delen worden aan de onderkant van het dak geplaatst. Vaak worden boeidelen gemaakt van duurzaam materiaal, zoals hout. Naast de beschermende functie hebben boeidelen ook een decoratieve functie. Boeidelen zorgen voor een esthetische uitstraling van je woning en dragen bij aan de afwerking.

B
Bouwbesluit

Het bouwbesluit bestaat uit allerlei regels en voorschriften binnen de bouw. Denk hierbij aan regels voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid en energiezuinigheid. Het bouwbesluit is wettelijk verplicht en zorgt ervoor dat gebouwen veilig en comfortabel zijn. Voorschriften voor brandveiligheid, ventilatie, geluidsisolatie en toegankelijkheid zijn ook onderdeel van het bouwbesluit.

B
Bouwdepot

Een bouwdepot is een speciale rekening waarop geld wordt gereserveerd voor het financieren van bouw- of verbouwkosten. Dit bedrag wordt door de geldverstrekker apart gezet en in termijnen uitbetaald aan de bouwer of aannemer. Deze manier van werken zorgt ervoor dat de financiering van de bouw of verbouwing op een gecontroleerde manier plaatsvindt. Daarnaast blijven de kosten transparant en overzichtelijk tijdens het gehele bouwproces.

B
Bouwinspectie

Een bouwinspectie is een grondige controle van een bouwproject. Dit wordt gedaan door een specialist. Het doel van een bouwinspectie is om te controleren of de bouwwerkzaamheden voldoen aan de geldende bouwvoorschriften en de veiligheidsnormen. Bij de inspectie worden alle aspecten van de bouw gecontroleerd. Denk hierbij aan de constructie, elektrische installaties, ventilatie en brandveiligheid. Om de kwaliteit en veiligheid van een woning te waarborgen, zijn bouwinspecties van cruciaal belang. Daarnaast helpt een bouwinspectie ook bij het voorkomen van bouwfouten.

B
Bouwkavel

Een bouwkavel is een stuk grond waar een woning op gebouwd kan worden. Dit kan een vrijstaande woning zijn, maar ook een twee-onder-een-kap- of rijtjeswoning. Een bouwkavel is meestal onbebouwd, maar kan in sommige gevallen ook een bestaande woning bevatten die gesloopt moet worden. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij een bouwkavel: het bestemmingsplan, een bodemonderzoek en de nabijheid van dagelijkse voorzieningen. Bouwkavels worden veelal verkocht door gemeenten, makelaars en projectontwikkelaars.

B
Bouwkundige keuring

Bij een bouwkundige keuring wordt door middel van een grondige inspectie de bouwkundige staat van een woning beoordeeld. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de fundering, het dak, de muren, de vloeren en de installaties. De inspecteur kijkt hierbij naar eventuele gebreken of schade. Het resultaat van een bouwkundige keuring geeft een waardevol inzicht in de technische conditie van een woning. Dit kan vervolgens weer gebruikt worden bij het plannen van eventuele reparaties of renovaties.

B
Bouwlaag

Een bouwlaag wordt in de volksmond ook wel een verdieping genoemd. Het is een horizontaal niveau binnen een gebouw. Elke bouwlaag heeft een vloer, plafond, muren en eventueel ramen en deuren. Gebouwen bestaan uit meerdere bouwlagen. Denk hierbij aan een begane grond, eerste verdieping en tweede verdieping (of zolder). Vaak bestaat een woning uit deze drie bouwlagen. Elke bouwlaag biedt ruimte voor verschillende functies, zoals woonruimtes, slaapkamers, hobbyruimtes of werkruimtes. 

B
Bouwvoorschriften

Bouwvoorschriften zijn documenten waarin de regelgeving van een bepaald project of een bepaalde kavel weergegeven zijn. Hierin staat bijvoorbeeld hoe hoog een woning mag worden en wat de uitstraling van de woning moet zijn. De bouwvergunning van een woning wordt pas verleent als de woning voldoet aan de bouwvoorschriften.

B
Bruto vloeroppervlakte

De bruto vloeroppervlakte (BVO) is de totale oppervlakte van alle vloeren in een gebouw. Dit is inclusief de buitenmuren. Ook de oppervlaktes van gangen, trappenhuizen en andere gemeenschappelijke ruimtes (indien van toepassing) worden bij de BVO opgeteld. De BVO is een mooie maatstaaf om de grootte van een gebouw te meten. Daarnaast is het een belangrijke factor bij het bepalen van de bouwkosten en het plannen van de indeling van een gebouw.

B
Bungalow

Een bungalow is een vrijstaande woning met één bouwlaag. Alle woonruimtes vind je op de begane grond, een gelijksvloerse woning dus. Een bungalow is ook levensloopbestendig, omdat het alle voorzieningen op de begane grond heeft.

C
COP

COP staat voor Coëfficient Of Performance. Dat is een waarde die het positieve rendement van een warmtepomp uitdrukt. Met de COP wordt berekend hoeveel energie wordt verbruikt door de pomp ten opzichte van de energie die het opwekt.

C
Casco

Bij casco bouwen verzorgt SelektHuis alleen de ruwbouw. De verdere afwerking is voor de rekening van de opdrachtgever. Onder ruwbouw wordt verstaan dat de woning wind- en waterdicht opgeleverd wordt. Casco bouwen kan voordelig zijn wanneer je zelf handig bent of wanneer je budget net niet toereikend is voor een sleutelklare woning.

C
Composietstenen vensterbanken

Composietstenen vensterbanken bestaan geheel uit composiet. Ten opzichte van metaal, hout of steen zijn er veel voordelen aan composiet. De hardheid van het materiaal zorgt ervoor dat het krasvast, slijtvast en stootvast is. Door de dichte structuur trekken vloeistoffen, vuil en vlekken er bijna niet in. Ideaal voor vensterbanken of keukenbladen.

C
Constructieberekening

Een constructieberekening wordt gemaakt om de draagkracht en stabiliteit van een bouwconstructie te beoordelen. Bij deze technische berekening wordt er rekening gehouden met de gebruikte materialen, belastingen en krachten die op de constructie uitgeoefend worden. Aan de hand van de berekening kan gekeken worden of er voldaan wordt aan de geldende normen en veiligheidsvoorschriften.

D
Dakisolatie

Eén van de belangrijkste onderdelen van een comfortabele woning is de dakisolatie. Hierbij wordt er isolatiemateriaal aangebracht aan de binnen- of buitenzijde van het dak om warmteverlies te verminderen. Het verminderen van warmteverlies zorgt voor een betere energie-efficiëntie en daardoor lagere energiekosten. Er zijn verschillende materialen die gebruikt kunnen worden voor dakisolatie. Denk aan glaswol, steenwol of isolatieplaten. Dit alles draagt bij aan een comfortabeler binnenklimaat in je woning.

D
Dakkapel

Een dakkapel is een uitbouw op de verdieping bij een schuinend dakvlak. Deze wordt vaak toegepast om meer ruimte en licht te creëren op de verdieping. Dakkapellen verschillen in grootte en vorm. De dakkapellen van de woningen van SelektHuis worden geproduceerd in de prefabhallen.

D
Designradiator

Al onze sleutelklare woningen hebben standaard een designradiator in de badkamer. Dit is een radiator die op een bepaalde manier ontworpen is. Het is ontworpen vanuit esthetisch oogpunt. Het kunnen hele opvallende radiatoren zijn, maar ze kunnen ook mooi wegvallen in de rest van de ruimte.

D
Domotica systemen

Domotica systemen zijn slimme technologieën die elektronische apparaten en systemen in een woning met elkaar verbinden. Ook het automatiseren van bepaalde systemen in een woning worden hiermee mogelijk gemaakt. Vandaar dat het ook wel huisautomatisering wordt genoemd. Door middel van domotica systemen kunnen bewoners bijvoorbeeld verlichting, verwarming, beveiliging en multimedia bedienen en ook programmeren. Waarom domotica? Het zorgt voor een verbetering van comfort, veiligheid en energie-efficiëntie in een woning.

D
Duurzaam

Duurzaam betekent letterlijk 'bedoeld om lang mee te gaan'. Wanneer we dit betrekken op de bouw, betekent dit dat we vrijstaande woningen bouwen die lang meegaan. Dit doen we onder meer door energiezuinig te bouwen. Daarnaast dragen de woningen bij aan een duurzame wereld, omdat ze minder vervuilend gebouwd worden.

D
Dwarskap

Een woning met een dwarskap staat loodrecht (dwars) op de openbare weg. Dit betekent dat de korte zijde van de woning grenst aan de openbare weg.

E
Energiebehoefte

De energiebehoefte is de maximale hoeveelheid energie die je vrijstaande woning nodig heeft om te verwarmen en koelen. Ongeacht welke installaties je gebruikt. De oriëntatie van de woning ten opzichte van de zon en de verhouding tussen glas en dichte delen spelen hierbij een belangrijke rol.

E
Energielabel

Een energielabel geeft de energieprestaties van een gebouw aan. Dit officiële document geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is op schaal van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer energieverspillend). Aan de hand van bepaalde factoren komt dit energielabel tot stand. Dit zijn bijvoorbeeld isolatie, ventilatie, verwarming en het gebruik van duurzame energiebronnen. Hoe beter het energielabel, hoe lager de milieubelasting en hoe lager de energiekosten.

E
Energieneutrale woning

Een energieneutrale woning wekt zelf alle energie op die nodig is voor het gebouwgebonden energieverbruik. Je betaalt als bewoner alleen de energiekosten voor je persoonlijk gebruik. Bij persoonlijk gebruik moet je denken aan bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten, computers of opladers. Op verzoek kan SelektHuis je woning energieneutraal opleveren.

F
Frans balkon

Een Frans balkon is een hekwerk aan de gevel voor één of meer naar binnen draaiende deuren. Een Frans balkon heeft geen daadwerkelijk balkon waar je op kan stappen en heeft alleen een esthetische functie.

G
Gebouwgebonden energie

Gebouwgebonden energie is alle elektriciteit die het gebouw (de vrijstaande woning) gebruikt. Denk aan elektrisch koken, verwarming, ventilatiesysteem, productie van warm tapwater of verlichting.

G
Geluidsisolatie

Door het toepassen van geluidsisolatie wordt de geluidsoverdracht tussen verschillende ruimtes verminderd of geblokkeerd. Dit kan op verschillende manieren bereikt worden door het gebruik van geluidswerende materialen. Denk hierbij aan isolatiepanelen, dubbele beglazing of geluiddempende deuren. Geluidsisolatie is essentieel voor het creëren van een comfortabele en rustige leefomgeving in een woning.

G
Gevelankers

Gevelankers (ook wel muuranker, muurijzer, balkanker of schootanker genoemd) kunnen een praktische of sierlijke functie hebben. Het zijn stalen ankers die bedoeld zijn om de balken van de verdiepingsbalklaag aan de gevel te verbinden. Deze praktische functie is vooral bij oude woningen het geval. De gevelankers in nieuwbouwwoningen hebben vaak deze praktische functie niet meer.

G
Gevelbekleding

Gevelbekleding is een beschermende laag aan de buitenzijde van een woning. Deze laag kan uit verschillende materialen ontstaan. Denk hierbij aan onderhoudsarm materiaal of houten gevelbekleding. Naast de beschermende functie, heeft gevelbekleding ook een esthetische functie. Gevelbekleding draagt vaak bij aan de uitstraling van de een vrijstaande woning.

G
Grondsondering

Een grondsondering wordt uitgevoerd om de draagkracht en samenstelling van de bouwgrond te onderzoeken. Bij deze onderzoeksmethode wordt een sondering in de grond geboord en wordt de weerstand gemeten tijdens het boren. Aan de hand van deze meting kan de draagkracht van de bodem worden bepaald. De draagkracht van de bodem is van cruciaal belang bij het bouwen van een goede fundering voor een vrijstaande woning. 

H
Hardhouten trap

Een hardhouten trap kent een aantal voordelen. Het is hard en duurzaam hout dat bijna geen noesten heeft. Hierdoor is een hardhouten trap vaak strak af te werken zonder dat er een zichtbaar houtmotief te zien is. Ook heeft een hardhouten trap een langere levensduur. Het nadeel is dan wel dat het ook een langere productietijd heeft. 

H
Heien

Heien is het aanbrengen van heipalen in de grond. Aan de hand van een sondering wordt de draagkracht van de grond bepaald. Zo kan er gekeken worden of er geheid moet worden. De heipaal moet minstens zo lang zijn dat het de vaste grond heeft bereikt. Wanneer er heiwerk nodig is, brengt dit extra kosten met zich mee.

H
Hoogbouw

Bij een hoogbouw woning begint de kap op de tweede verdieping. Dit betekent dat de ruimtes op de eerste verdieping rechte wanden hebben. Een vrijstaande woning wordt als hoogbouw beschouwd als de goothoogte ongeveer 6 meter vanaf de grond is. Bekijk hier allerlei gerealiseerde hoogbouw woningen!

H
Houtskeletbouw

Houtskeletbouw (HSB) is het bouwen met een houten draagconstructie. Bij SelektHuis gebruiken we een aantal houten elementen die in onze prefabhallen geproduceerd worden. Door dit te combineren met traditionele bouw kunnen we een aantal voordelen van HSB benutten. Denk hierbij aan een snellere bouwtijd, een goedkopere woning en een hogere energiezuinigheid.

I
Isolatie

Een isolatiewaarde zegt iets over de mate waarin een woning is geïsoleerd. Een hoge isolatiewaarde betekent dat de woning beter beschermd is tegen warmte, kou en ook geluid.  Hierdoor is de woning ook energiezuiniger en comfortabeler.

K
Kap

De kap van de woning sluit de woning van boven af. Bij SelektHuis wordt de kapconstructie geproduceerd in onze eigen prefabhallen. Met een RC-waarde van 6,3 bieden de kappen van SelektHuis standaard een hoge isolatiewaarde. Er zijn verschillende soorten kappen te onderscheiden, denk hierbij aan een zadelkap, schildkap of wolfskap.

K
Kavelpaspoort

Bij de aankoop van een kavel krijg je er meestal een zogenoemd kavelpaspoort bij. Daarin vind je een beschrijving van de kenmerken van je kavel. Verder vind je regelgeving waaraan je je moet houden. Het is mogelijk dat het aantal regels beperkt is, maar het kan ook een uitgebreid pakket aan regels zijn. Meestal heb je te maken met voorschriften voor de maximale afmetingen en de plaats van de woning op de kavel. Ook vind je de regels van het beeldkwaliteitsplan voor je kavel in het kavelpaspoort.

K
Keramische dakpannen

Keramische dakpannen zijn een speciaal soort dakpannen. Keramiek is namelijk een duurzaam materiaal. Waarom? Vanwege de lange levensduur. Keramische dakpannen zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. Ook zijn keramische dakpannen beter bestand tegen vuil, algen en mossen. Al onze woningen hebben in de basis keramische dakpannen.

K
Koudebrug

Een koudebrug is een gedeelte in de thermische schil waar de isolatielaag doorbroken is. Andere benamingen voor een koudebrug zijn thermische brug of warmtebrug. Een koudebrug verlaagt de isolatiewaarde en leidt tot bovenmatig warmteverlies van gebouwen. Dit is niet wenselijk, want het vergroot de kans op condensatie en schimmelgroei.

K
Koudebrugonderbreking

Om warmteverlies te voorkomen wordt er een isolerend element gebruikt bij de bouw van woningen. Dit element is de zogenaamde koudebrugonderbreking. Dit is een onderbreking in de koudebrug (ook wel thermische brug genoemd) tussen de binnen- en buitenzijde van de woning. Het gevolg hiervan is een betere isolatie. Daarnaast voorkomt een koudebrugonderbreking dat er condensatie en schimmelvorming ontstaat.

L
Laagbouw

Bij laagbouw woningen begint de kap op de eerste verdieping. Dit betekent dat de ruimtes op de eerste verdieping schuine wanden hebben. Een vrijstaande woning wordt als laagbouw woning beschouwd wanneer de goothoogte ongeveer drie meter vanaf de grond is. Bekijk hier gerealiseerde laagbouw woningen!

L
Laagbouw met aanbouw

Dit is een laagbouwmodel waarbij standaard een aanbouw zit. Hierdoor heb je meer ruimte in de woning en krijgt de woning een zogenaamde T-kap. Bekijk hier gerealiseerde laagbouw woningen met aanbouw!

L
Langskap

Wanneer het dakvlak van een woning evenwijdig loopt aan de huizenrij, dan spreek je van een langskap. Hierbij loopt het dakvlak ook evenwijdig aan de openbare weg. Dit betekent dat de lange zijde van de woning grenst aan de openbare weg.

L
Legeskosten

Bij het bouwen van een nieuwbouwwoning ben je bij het aanvragen van de omgevingsvergunning leges verschuldigd aan de gemeente. Per gemeente is dit een ander tarief.  Gemiddeld gezien komt dit neer op ruim 3% van de bouwkosten.

L
Lessenaarsdak

Een lessenaarsdak is een dakvorm dat bestaat uit één dakvlak. Dit dakvlak is onder een bepaalde helling aangebracht. Het is in principe één schuin dak. Daarom is er ook maar één dakgoot nodig, enkel aan de laagste zijde van het dak.

L
Levensloopbestendig bouwen

Levensloopbestendig, of toekomstgericht bouwen, betekent dat de woning tijdens de bouw al wordt voorbereid op iedere levensfase. Bij de bouw van de woning wordt rekening gehouden met eventuele zorgbehoefte in de toekomst. Denk hierbij aan een slaap- en badkamer op de begane grond van de woning. Bekijk gerealiseerde levensloopbestendige woningen!

L
Luchtdicht bouwen

Door een goede luchtdichtheid is er minder energie nodig om je woning te verwarmen. Doordat wij gebruik maken van prefab onderdelen zorgen we voor een optimale luchtdichte aansluiting van alle elementen van de thermische schil van de woning. Onze energiespecialisten hebben geavanceerde meetapparatuur waarmee zij de kwaliteit van de thermische schil kunnen meten. Een goede thermische schil betekent maximale luchtdichtheid.

L
Luchtdichtheidstest

Binnen het bouwproces mag een luchtdichtheidstest niet ontbreken. Tijdens deze test wordt er gecontroleerd of het gebouw voldoende luchtdicht is. Hierbij wordt er gekeken of er geen ongewenste luchtstromen zijn en of er geen warmteverlies is in het gebouw. Dit wordt gemeten door de hoeveelheid lucht die ontsnapt door de kieren en naden van een gebouw. Wil je een energiezuinige en comfortabele woning? Een goede luchtdichtheid draagt daar een essentiële bijdrage aan.

L
Luifel

Een luifel is een gedeelte met dak dat uitsteekt bij een woning. Deze wordt vaak geplaatst boven de voordeur van een woning. Wanneer een luifel ondersteund wordt met kolommen, dan is er sprake van een overkapping. Luifels beschermen tegen neerslag en zonlicht. Daarnaast kan een luifel ook een architectonische functie hebben voor de uitstraling van een vrijstaande woning.

M
Moderne bouwstijl

De moderne bouwstijl kenmerkt zich door een aantal dingen:

  • Strakke en eenvoudige vormen
  • Een open indeling
  • Opvallende combinaties van materialen
  • Bijzondere gevelstenen, glas, beton of aluminium details
  • Weinig versieringen of franjes

Lees verder op de pagina over de moderne bouwstijl.

M
Monoblock

Met de monoblock buitenunit wordt de energie uit de buitenlucht met het hoogste rendement omgezet in warmte. Bij de monoblock systemen is de eigenlijke warmtepomp volledig geïntegreerd in de buitenunit.

M
Muurplaatverhoging

Bij een muurplaatverhoging wordt de woning als het ware verhoogd. Door een aanpassing te doen aan de bestaande muur, wordt meer ruimte gecreëerd op de eerste verdieping van de woning. Hierbij komt de gootlijn van de woning ook hoger te liggen.

N
Niet-gebouwgebonden energie

Niet-gebouwgebonden energie is alle elektriciteit die je als bewoner gebruikt. Denk aan huishoudelijke apparatuur, gebruik van televisie of het opladen van je mobiele telefoon. Verlichting is een uitzondering, deze valt onder gebouwgebonden energie.

N
Nul-op-de-meter woning

Bij een Nul-op-de-meter woning (NOM-woning) wordt alle energie die je verbruikt opgewekt door je woning. Het gaat hierbij om het gebouwgebonden plus het persoonsgebonden energieverbruik. Dit betekent dat je op jaarbasis evenveel energie opwekt als dat je verbruikt. In de winter gebruik je energie van het net en in de zomer lever je dat weer terug zodat het saldo op jaarbasis nagenoeg nul is.

Ook bij SelektHuis kan je jouw woning nul-op-de-meter laten opleveren.

O
Omvormer

Een omvormer zit ingebouwd in een zonnestroominstallatie. Zonnepanelen wekken gelijkstroom op, alleen kun je dit niet gebruiken voor energie in je woning. Dat moet namelijk wisselstroom zijn. Een omvormer zet gelijkstroom om naar wisselstroom en zorgt ervoor dat jij de energie van je zonnepanelen kan gebruiken voor je elektrische apparaten in huis.

O
Opleveringskeuring

Een opleveringskeuring is een onafhankelijke inspectie die gedaan wordt voordat een nieuwbouwwoning wordt opgeleverd. Tijdens deze inspectie wordt de woning volledig gecontroleerd en wordt er gekeken of er eventuele gebreken, tekortkomingen of afwijkingen zijn ten opzichte van de bouwplannen. Aan de hand van de keuring stelt een onafhankelijke expert een rapport op met alle bevindingen. Vervolgens kan dit rapport gebruikt worden om eventuele problemen op te lossen voordat de woning definitief wordt opgeleverd aan de opdrachtgever.

P
PIR-isolatie

PIR-isolatie is een kwalitatief isolatiemateriaal dat veel gebruikt wordt bij de bouw van woningen. PIR staat voor polyisocyanuraat. Doordat dit materiaal een hoge isolatiewaarde heeft, kan het zeer efficiënt warmte vasthouden. Het wordt veelal toegepast in daken, vloeren en muren. Dit verhoogt het comfort van de woning en zorgt voor een verbetering van de energie-efficiëntie. Doordat het materiaal zo’n hoge isolatiewaarde heeft, volstaan dunne platen al om een effectieve isolatielaag te creëren.

P
PV-installatie

Een PV-installatie is een ander woord voor zonnestroominstallatie. In deze installatie verzamelen de zonnepanelen zonne-energie in de vorm van gelijkstroom. Door middel van een omvormer wordt deze gelijkstroom omgezet naar wisselstroom. Op die manier kun je energie gebruiken in je vrijstaande woning.

P
Passiefhuis

Een passiefhuis is een woning met een comfortabel binnenklimaat zonder traditionele verwarmings- en koelsystemen. Het is zo ontworpen dat er enkel gebruikt gemaakt wordt van isolatie, luchtdichtheid en warmteterugwinning om de energiebehoefte minimaal te houden. Bij een passiefhuis wordt er optimaal gebruik gemaakt van natuurlijke warmtebronnen, zoals de zon. Een passiefhuis is een duurzame en milieuvriendelijke oplossing voor energie-efficiënt wonen.

P
Plat dak

Woningen met plat dak hebben geen kap. Ze kunnen gebouwd worden met een volledige begane grond of met een opbouw of eerste verdieping. Woningen met plat dak kenmerken zich door de kubistische vormgeving.

P
Primair fossiel energiegebruik

De hoeveelheid energie uit niet-hernieuwbare bronnen. Dit is een belangrijke factor in de BENG-berekening. Om aan de BENG eisen te voldoen, helpen energiezuinige installaties. Denk hierbij aan een balansventilatie met een warmteterugwininstallatie (WTW) en zonnepanelen om het primair fossiel energieverbruik te beperken.

R
RC-waarde

Een RC-waarde geeft aan wat het isolerend vermogen is van een vloer, hellend dak of spouwmuur. Hoe hoger de waarde, hoe minder warmte de constructie verliest. Bij SelektHuis werken we met de volgende minimale RC-waardes:

  • Begane grond vloer: 3,70
  • Spouwmuur constructie: 4,70
  • Daken: 6,30

R
Raamdorpels

Raamdorpels vind je onderaan een kozijn. Deze steken meestal een stukje uit de gevel. Waarom? Omdat ze op deze manier ervoor zorgen dat het regenwater niet in de gevelsteen of voeg loopt. Dit kan namelijk zorgen voor witte kringen op de gevel. Raamdorpels kunnen uitgevoerd worden met verschillende materialen: kunststof, metaal, beton of steenachtige materialen (hardsteen of baksteen bijvoorbeeld).

R
Raveling

Een raveling is de versteviging van een sparing. Bij een sparing wordt een gat in de kap of verdiepingsvloer gemaakt. Hierdoor kan het zijn dat de constructie niet meer juist is en de kap of de verdiepingsvloer niet meer stevig is. Dan wordt er een raveling toegepast om deze breuk in de constructie te verstevigen.

R
Risaliet

Een risaliet is een vooruitspringende gevelpartij. In principe is het een erker, maar dan over de volle hoogte naar boven. Een risaliet wordt ook wel een gevelvoorsprong genoemd. Door een risaliet toe te passen, wordt het ontwerp van je vrijstaande woning esthetisch mooier en groter.

R
Risico-opslag

Een risico-opslag is een speciale post in de aannemersovereenkomst. Deze wordt vaak uitgedrukt in een percentage van de totale aanneemsom. De risico-opslag kan door een aannemer gebruikt worden om onvoorziene kostenstijgingen door te berekenen aan de opdrachtgever. Dit zijn kostenstijgingen die na het tekenen van de overeenkomst optreden.

R
Rockpanel

Rockpanel platen combineren de voordelen van steen en hout. Ze zijn net zo hard als steen en zijn net zo makkelijk te bewerken als hout. Het materiaal is ontstaan vanuit geperst steenwol dat gemaakt is van basalt. Basalt is een vulkanisch gesteente dat veel voorkomt in de natuur. Door vervolgens aan dit geperste steenwol een organisch bindmiddel toe te voegen, ontstaat er een materiaal dat gebruikt kan worden voor Rockpanel platen.

R
Rollaag

Een rollaag is een metselverband waarbij bakstenen verticaal liggen op de strek of op de kop. Dit wordt vaak gebruikt boven een venster of deur. Het heeft zowel een functionele als esthetische functie. Een rollaag zorgt namelijk voor een steviger en stabieler geheel. Daarnaast krijgt de woning een unieke uitstraling door dit bijzondere metselverband.

R
Ruwbouw

De ruwbouw van een woning is de eerste fase van de bouw. Hierbij wordt de basisstructuur van het gebouw gemaakt. Denk hierbij aan de funderingen, vloeren, muren en het dak. In deze fase wordt de woning wind- en waterdicht gemaakt. De ruwbouwfase legt een stevige basis voor de verdere afwerking en is hierdoor van cruciaal belang in het bouwproces. Het is namelijk de basis voor de stabiliteit en duurzaamheid van de woning.

S
Salderen

Salderen betekent dat je opgewekte stroom die je niet gebruikt terug levert aan het energienet. Deze teruggeleverde energie wordt dan in mindering gebracht op de jaarrekening. Momenteel is de regering bezig met het langzaam afbouwen van salderen. Het uiteindelijke doel is om de regeling in 2031 te laten verdwijnen.

S
Scharnierkap

Een scharnierkap is een kapconstructie waarbij de twee hellende delen vastzitten met een scharnier. In principe vouwt het gehele dak zich open als een boek. Vervolgens kan deze gemonteerd worden aan de woning.

S
Schetsontwerp

Een schetsontwerp is de allereerste tekening van je ideale woning en wordt gemaakt door een architect of ontwerper. Het schetsontwerp ontvang je samen met de offerte na het eerste gesprek met de adviseur.

S
Sleutelklaar

Bij een sleutelklare afwerking wordt je woning volledig afgebouwd door SelektHuis. Dit is inclusief tegelwerk, sanitair en schilderwerk. Gedurende het gehele traject van een sleutelklare woning wordt je ontzorgd door SelektHuis.

S
Sondering

Voordat de bouw van een woning kan starten, moet er een sondering plaatsvinden. Hierdoor kan bepaald worden wat de grondsoort is op bepaalde diepten van de kavel. Zo kan de draagkracht van de grond bepaald worden. Op basis van de sondering wordt bepaald of er geheid moet worden op de kavel.

S
Sparingen

Een sparing wordt toegepast wanneer er een dakkapel of schoorsteen op de kap komt. Een sparing is een inkeping in het dak. In principe wordt er een gat in de kap gemaakt waar uiteindelijk het dakkapel of de schoorsteen ingezet kan worden.

S
Spekband

Een spekband, of speklaag, is een sierdetail in het metselwerk van een woning. Bij een spekband wordt een band of baan geplaatst in het gevelmetselwerk. Vroeger werd hier natuursteen voor gebruikt. Tegenwoordig zien we veel uitvoeringen in ander materiaal, zoals beton, composiet of gekleurd baksteen. Spekbanden hebben tegenwoordig geen dragende functie meer.

S
Spouwmuur

Een spouwmuur is een constructie die bestaat uit twee muren. Tussen die twee muren zit een open ruimte en dat wordt de spouw genoemd. Deze ruimte is perfect voor isolatie en voorkomt ook vochtproblemen. Om de isolatiewaarde te verbeteren, kan de spouw gevuld worden met glaswol of EPS-korrels. Het gebruik van een spouwmuur draagt bij aan een energiezuinige woning en een beter en comfortabel binnenklimaat.

S
Spouwmuurisolatie

Een spouwmuur bestaat uit een binnen- en buitenmuur. De lege ruimte hiertussen wordt de spouw genoemd. Bij spouwmuurisolatie wordt deze lege ruimte opgevuld met isolatiemateriaal. Dit zorgt voor minder warmteverlies en daarmee uiteindelijk tot een lagere energierekening. Door de verlaging van het warmteverlies ontstaat er een comfortabeler binnenklimaat in de woning.

S
Strokenfundering

Een strokenfundering wordt gebruikt bij een vaste ondergrond. Na het uitgraven van de fundering worden stroken van gewapend beton op de vaste grond gestort. De funderingsmuren van je woning worden op deze stroken gebouwd. Op deze muren wordt de vloer van de begane grond gelegd.

T
TO-juli

Luchtdichte vrijstaande woningen met een goede isolatie kunnen in de zomer te warm worden. Deze temperatuuroverschrijding wordt uitgedrukt met het indicatiegetal; TO-juli. Hoe groter de TO-juli, hoe groter de kans dat de temperatuur in je woning hoog oploopt in de zomer. Dit komt het comfort van de woning tijdens zeer warme dagen niet ten goede. Hier kun je wat aan doen met actieve koeling vanuit de warmtepompinstallatie, maar ook met passieve maatregelen zoals zonwering aan de buitenkant van de woning.

T
Technische waarde luchtdicht bouwen

De mate van luchtdichtheid wordt uitgedrukt in de qv;10 waarde (dm³/s.m²). De grenswaarde in het Bouwbesluit is vastgesteld op 1,000 dm³/s.m². De uitgangswaarde is 0,625, maar hier zit SelektHuis al jaren ruim onder. Wij hebben onszelf als doel gesteld om een waarde van 0,400 te kunnen behalen. Hiermee zitten we ruim onder de vastgestelde waarde van het bouwbesluit.

T
Thermische massa

De thermische massa geeft aan hoe goed een materiaal in staat is om warmte op te slaan en langzaam weer af te geven. Hoe hoger de thermische massa, hoe hoger het vermogen om dit te doen. Beton en baksteen zijn twee voorbeelden van materialen met een hoge thermische massa. Zij houden warmte voor een langere tijd vast. Dit zorgt voor een stabielere binnentemperatuur en daarmee voor een lagere energiebehoefte voor de verwarming en verkoeling van een gebouw.

T
Thermische schil

Met een thermische schil wordt de isolerende laag aan de buitenzijde van de woning bedoeld. Denk hierbij aan wanden, daken en vloeren die grenzen aan de buitenlucht of grond. Deze zijn goed geïsoleerd om kou te weren en warmte binnen te houden. Door luchtdicht te bouwen ontstaan er geen koudebruggen in de thermische schil. Dit zorgt voor weinig warmteverlies en een comfortabel binnenklimaat.

T
Topgevel

Een topgevel is de gevel van de woning die uitloopt in de punt van het dak. Deze gevel bevind zich meestal aan de korte zijde van het gebouw. Bij SelektHuis worden de topgevels in de prefabhallen geproduceerd. Op deze manier wordt de juiste isolatiewaarde gegarandeerd en kunnen de gevels snel geplaatst worden.

T
Traditionele bouw

Bij traditionele bouw wordt jouw woning steen voor steen gemetseld. Door deze ambachtelijke bouwmethode te combineren met prefab elementen, is SelektHuis in staat om jouw ideale woning snel en betaalbaar te bouwen. Zo creëren we een woning met het beste van beide werelden. De snelheid van prefab en de ambachtelijkheid en degelijkheid van traditionele bouw.

T
Trasraam

Onderaan het metselwerk van de gevel zit soms een trasraam of gevelplint. Dit is een rand die van materiaal, baksteensoort of kleur verschilt van het overige metselwerk van de vrijstaande woning.

T
Triple glas

Glasopeningen blijven het zwakke punt in een thermische schil. Triple glas kan deze zwakke plek verbeteren. Dit komt omdat het drie lagen glas heeft en dus een hogere isolerende waarde. Triple glas houdt de warmte beter binnen en houdt in de zomer de zonnewarmte tegen. Een goede optie voor een energiezuinige, energieneutrale of zelfs nul-op-de-meter woning.

U
Uitbouw

Een uitbouw is een bouwkundige toevoeging aan een woning. Hiermee wordt de woonruimte vergroot en biedt het zo voordelen voor nieuwe ruimtes. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een extra slaapkamer of een handige bijkeuken. Een uitbouw kan aan alle kanten van een woning toegepast worden. Ook kan een uitbouw volledig worden aangepast aan de stijl en indeling van de woning. 

V
Vergunningstraject

Een vergunningstraject is de periode waarin je een vergunning aanvraagt voor jouw bouwplannen. Het kan zijn dat jouw plannen bijvoorbeeld aangepast moeten worden. Hier kan een bepaalde tijd overheen gaan. Bij SelektHuis nemen we je al het werk uit handen en verzorgen wij het contact met de gemeente voor deze aanvraag.

V
Vide

Een vide is een open ruimte die over twee of meer verdieping doorgaat. Dit betekent dat je dus vanaf bijvoorbeeld de eerste verdieping naar de begane grond kan kijken. Dit ontstaat wanneer er een deel van de verdiepingsvloer weggelaten wordt. In woningen wordt een vide veelal toegepast in de hal van de vrijstaande woning.

V
Vlizotrap

Een vlizotrap (of vlieringstrap) is een uitschuifbare/uitvouwbare trap. Deze trap wordt veelal gebruikt om naar de zolder van een woning te komen. Het is dus geen vaste trap.

V
Vloerverwarming

Dit is een verwarming die ingebouwd wordt in de vloer. Een vloerverwarming werkt efficiënter dan een normale verwarming. Door in de zomer koud water door de verwarmingsbuizen te laten stromen, kun je met een vloerverwarmingsinstallatie ook koelen. Een vloerverwarming wordt aangesloten op de warmtepomp die zorgt voor het warme/koude water.

V
Voegwerk

Voegwerk wordt toegepast tussen stenen of tegels. Denk aan gevelstenen van een woning of tegels in een badkamer of toilet. Bij voegwerk wordt er een speciaal cementmengel toegepast tussen de stenen of tegels. Dit zorgt voor stabiliteit en bescherming tegen vocht en temperatuurschommelingen. Daarnaast heeft het voegwerk ook een esthetische functie. Je kan namelijk spelen met verschillende stijlen en kleuren. Hierdoor is voegwerk een belangrijk onderdeel van de algehele uitstraling van een gebouw.

V
Vrijstaande woning

Een vrijstaande woning staat los van andere gebouwen. Er zijn geen directe buren die aan de muren van de woning grenzen. Een vrijstaande woning heeft een tuin rondom het huis en staat op zichzelf. Doordat het een zelfstandig gebouw is, biedt het veel mogelijkheden voor persoonlijke aanpassingen. Dit geeft bewoners de vrije hand, binnen de bouwvoorschriften, om hun eigen stijl en smaak toe te passen.

W
Warmtebrug

Een warmtebrug is een plek in een bouwconstructie waar de isolatie onderbroken wordt. Hierdoor kan er warmteverlies optreden. Dit kan bijvoorbeeld bij koudebruggen voorkomen. Bij een koudebrug is er namelijk een directe verbinding tussen de binnen- en buitenomgeving. Om energiebesparing te realiseren en mogelijke condensatieproblemen te voorkomen, is het essentieel om warmtebruggen goed te isoleren.

W
Warmtepomp

Een warmtepomp is een apparaat dat energie overdraagt van het ene medium naar het andere. Een warmtepomp kan van een lage temperatuur een hoge temperatuur maken. Dit werkt ook andersom, want er kan ook mee gekoeld worden. Er zijn verschillende soorten warmtepompen, waaronder een luchtwarmtepomp. Bij SelektHuis bouwen we de woningen met een luchtwarmtepomp. Lees meer over dit type warmtepomp!

W
Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler is een technische installatie dat warm water produceert. Dit doet het door gebruik te maken van de warmte in de omgeving. Denk hierbij aan de buitenlucht of de grond. Het heeft een zelfde soort werking als een warmtepomp. Hierbij wordt namelijk ook warmte onttrokken aan een bron en vervolgens gebruikt om water op te warmen. Een warmtepompboiler is een duurzaam en energiezuinig alternatief voor een traditionele elektrische boiler.

W
Warmteterugwinning

Bij warmteterugwinning (WTW) wordt warmte teruggewonnen en hergebruikt. Deze warmte gaat normaal gesproken verloren. Warmteterugwinning wordt vaak toegepast bij gebouwen. Hier wordt de warmte uit afgevoerde lucht gebruikt om de ingevoerde lucht op te warmen. Hierdoor wordt er energie bespaart en wordt het binnenklimaat comfortabeler. Het zorgt voor een efficiënter en duurzamer gebruik van energie.

W
Woningborg certificaat

Een Woningborg certificaat biedt kopers van een nieuwbouwwoning zekerheid en bescherming tegen bouwkundige gebreken en financiële risico’s. Dit garantiecertificaat wordt door Stichting Woningborg afgegeven en geldt tijdens de bouw van de woning en de eerste tien jaar na oplevering. Met een Woningborg certificaat ben je als koper verzekerd van kwaliteit en betrouwbaarheid.

W
Woonrijp maken

Woonrijp maken betekent dat een bouwterrein of woonwijk wordt klaargemaakt voor bewoning. Hiervoor zijn verschillende werkzaamheden nodig. Denk aan het aanleggen van wegen, parkeerplaatsen, trottoirs en groenvoorzieningen. Daarnaast worden ook de zogenaamde nutsvoorzieningen aangelegd. Denk hierbij aan water, gas en elektriciteit. Kortom is het doel van woonrijp maken om de locatie gereed te maken voor de bewoners. Het zorgt ervoor dat zij er comfortabel kunnen wonen.

Z
Zelfvoorzienende woning

Een zelfvoorzienende woning wekt zelf alle energie op en is niet aangesloten op het energienet. Om altijd genoeg energie te hebben, is het handig om een voorraad energie op te bouwen. Deze kan ingezet worden wanneer het huis minder energie opwekt dan dat het gebruikt. In Nederland is het niet toegestaan om een volledig zelfvoorzienende woning te bouwen, want deze woning heeft ook geen aansluiting op de waterleiding. Een aansluiting op de waterleiding is in Nederland verplicht.

Z
Zijbeuk

Een zijbeuk is een andere benaming voor een aanbouw. Dit gedeelte van de woning heeft over het algemeen een lagere nokhoogte dan de hoofdbouw.

Z
Zonnepanelen

Zonnepanelen worden in de bouwwereld ook wel PV panelen genoemd. Dit zijn panelen, vaak gelegen op daken, die bestaan uit een groot aantal zonnecellen. Deze cellen kunnen zonlicht opvangen zodat het paneel het zonlicht kan omzetten tot stroom. In de basis zijn al onze woningen voorzien van 4 zonnepanelen, met uitzondering van de WinWin. De zonnepanelen worden bij SelektHuis indaks gemonteerd. Hierdoor liggen de panelen tussen de dakpannen.

Schrijf je in voor de SelektHuis nieuwsbrief
Er is iets misgegaan door een technisch probleem. Je kunt proberen het formulier nog een keer te verzenden. Als het probleem zich blijft voordoen kan je melding doen via marketing@selekthuis.nl
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Een lachende vrouw met donker haar en een laptop op schoot