Bouwbegrippen
Op deze pagina vind je alle bouwbegrippen op een rij. Kun je de informatie die je zoekt niet vinden? Stuur ons dan een chat berichtje, we helpen je graag verder!
Het percentage duurzame energie afkomstig van natuurlijke bronnen. Minimaal de helft van alle energie die nodig is om de woning comfortabel warm en koel te houden moet volgens de BENG regelgeving hernieuwbaar zijn. Zoals zonnepanelen en de luchtwarmtepomp.
Een afschuifverankering zorgt ervoor dat de kap van de woning niet over de muurplaten kan schuiven. De kap wordt dus verankerd op de muurplaat. Dit zorgt er ook voor dat de kap de juiste dakhelling houdt en niet door de jaren heen verzakt.
Een all electric woning is volledig afhankelijk van elektriciteit. Bij deze woningen zijn geen gasaansluitingen aanwezig. Een all electric woning kan zelf voorzien in al zijn energiebehoeften.
Een bakgoot is een dakgoot die onderdeel is van de hemelwaterafvoer. De bak rondom de dakgoot wordt de bakgoot genoemd. Een bakgoot wordt vaak geplaatst bij woningen met een jaren '30 of klassieke bouwstijl. Bakgoten worden bij SelektHuis in de prefab hallen geproduceerd.
BENG staat voor 'Bijna EnergieNeutraal Gebouw' en is sinds 1 januari 2021 de vervanger van EPC. BENG is een wet die van kracht is om energiezuinig bouwen te stimuleren en duurzaamheid te waarborgen.
Een BENG woning voldoet aan de BENG-eisen. Concreet betekent het dat je 50 procent van de gebouwgebonden elektriciteit opwekt met je woning. Je betaalt in dat geval nog steeds voor de energiekosten van je woning en je persoonlijk gebruik. Alle woningen van SelektHuis zijn in de basis gebouwd volgens de BENG eisen.
Bij casco bouwen verzorgt SelektHuis alleen de ruwbouw. De verdere afwerking is voor de rekening van de opdrachtgever. Onder ruwbouw wordt verstaan dat de woning wind- en waterdicht opgeleverd wordt. Casco bouwen kan voordelig zijn wanneer je zelf handig bent of wanneer je budget net niet toereikend is voor een sleutelklare woning.
COP staat voor Coëfficient Of Performance. Dat is een waarde die het positieve rendement van een warmtepomp uitdrukt. Met de COP wordt berekend hoeveel energie wordt verbruikt door de pomp ten opzichte van de energie die het opwekt.
Een dakkapel is een uitbouw op de verdieping bij een schuinend dakvlak. Deze wordt vaak toegepast om meer ruimte en licht te creëren op de verdieping. Dakkapellen verschillen in grootte en vorm. De dakkapellen van de woningen van SelektHuis worden geproduceerd in de prefab hallen.
Duurzaam betekent letterlijk 'bedoeld om lang mee te gaan'. Wanneer we dit betrekken op de bouw, betekent dit dat we woningen bouwen die lang meegaan. Dit doen we onder meer door energiezuinig te bouwen. Daarnaast dragen de woningen bij aan een duurzame wereld, omdat ze minder vervuilend gebouwd worden.
De energiebehoefte is de maximale hoeveelheid energie die je woning nodig heeft om te verwarmen en koelen. Ongeacht welke installaties je gebruikt. De oriëntatie van de woning ten opzichte van de zon en de verhouding tussen glas en dichte delen spelen hierbij een belangrijke rol.
Een energieneutrale woning wekt zelf alle energie op die nodig is voor het gebouwgebonden energieverbruik. Je betaalt als bewoner alleen de energiekosten voor je persoonlijk gebruik. Op verzoek kan SelektHuis je woning energieneutraal opleveren.
Een Frans balkon is een hekwerk aan de gevel voor één of meer naar binnen draaiende deuren. Een Frans balkon heeft geen daadwerkelijk balkon waar je op kan stappen.
Gebouwgebonden energie is alle elektriciteit die het gebouw (de woning) gebruikt. Denk aan elektrisch koken, verwarming, ventilatiesysteem, productie van warm tapwater of verlichting.
Heien is het aanbrengen van heipalen in de grond. Aan de hand van een sondering wordt vastgesteld of er geheid moet worden. Dit moet wanneer er niet genoeg draagkracht in de grond zit. De heipaal moet minstens zo lang zijn dat het de vaste grond heeft bereikt. Wanneer er heiwerk nodig is, brengt dit extra kosten met zich mee.
Bij een hoogbouw woning begint de kap op de tweede verdieping. Dit betekent dat de ruimtes op de eerste verdieping rechte wanden hebben. Een woning wordt als hoogbouw beschouwd als de goothoogte ongeveer 6 meter vanaf de grond is. Bekijk hier de hoogbouw modellen van SelektHuis!
Houtskeletbouw (HSB) is het bouwen met een houten draagconstructie. Bij SelektHuis gebruiken we een aantal houten elementen die in onze prefab hallen geproduceerd worden. Door dit te combineren met traditionele bouw kunnen we een aantal voordelen van HSB benutten. Denk hierbij aan een snellere bouwtijd, een goedkopere woning en een hogere energiezuinigheid.
Een isolatiewaarde zegt iets over de mate waarin je woning is geïsoleerd. Een hoge isolatiewaarde betekent dat je woning beter beschermd is tegen warmte, kou en ook geluid. Je woning is hierdoor ook energiezuiniger en comfortabeler.
De kap van de woning sluit de woning van boven af. Bij SelektHuis wordt de kapconstructie geproduceerd in de prefab hallen. Met een RC-waarde van 6,3 bieden de kappen van SelektHuis standaard een hoge isolatiewaarde. Er zijn verschillende soorten kappen te onderscheiden, denk hierbij aan een zadelkap, schildkap of wolfskap.
Een kavelpaspoort is een bijlage in de koopovereenkomst van je kavel. Hierin staan alle bouwvoorschriften en eigenschappen van jouw kavel. Denk hierbij aan de maximale hoogte die je woning mag hebben. Aan de hand van jouw kavelpaspoort kan jouw ideale woning vormgegeven worden. Daarom is het essentieel dat je kavelpaspoort bekend is voordat je begint met het ontwerp van je woning.
Een koudebrug is een gedeelte in de thermische schil waar de isolatielaag doorbroken is. Andere benamingen voor een koudebrug zijn thermische brug of warmtebrug. Een koudebrug verlaagt de isolatiewaarde en leidt tot bovenmatig warmteverlies van gebouwen. Dit is niet wenselijk, want het vergroot de kans op condensatie en schimmelgroei.
Laagbouw is een woning waarbij de kap op de eerste verdieping begint. Dit betekent dat de ruimtes op de eerste verdieping schuine wanden hebben. Een woning wordt als laagbouw woning beschouwd wanneer de goothoogte ongeveer drie meter vanaf de grond is. Bekijk hier onze laagbouw modellen!
Bij het bouwen van een nieuwbouwwoning ben je bij het aanvragen van de omgevingsvergunning leges verschuldigd aan de gemeente. Per gemeente is dit een ander tarief met een gemiddelde van ruim 3% van de bouwkosten.
Levensloopbestendig of toekomstgericht bouwen betekent dat de woning tijdens de bouw al wordt voorbereid op iedere levensfase. In de bouw van de woning wordt rekening gehouden met eventuele zorgbehoefte in de toekomst. Denk hierbij aan een slaap- en badkamer op de begane grond van de woning. Bekijk hier gerealiseerde levensloopbestendige woning!
Door een goede luchtdichtheid is er minder energie nodig om je woning te verwarmen. Doordat wij gebruik maken van prefabonderdelen zorgen we voor een optimale luchtdichte aansluiting van alle elementen van de thermische schil van de woning. Onze energiespecialisten hebben geavanceerde meetapparatuur waarmee zij de kwaliteit van de thermische schil kunnen meten. Een goede thermische schil betekent maximale luchtdichtheid.
Met de Monoblock buitenunit wordt de energie uit de buitenlucht met het hoogste rendement omgezet in warmte. Bij de Monoblock-systemen is de eigenlijke warmtepomp volledig geïntegreerd in de buitenunit.
Niet gebouwgebonden energie is alle elektriciteit die je als bewoner gebruikt. Denk aan huishoudelijke apparatuur, gebruik van televisie of het opladen van je mobiele telefoon. Verlichting is een uitzondering, deze valt onder gebouwgebonden energie.
Bij een NOM woning wordt alle energie die je verbruikt opgewekt door je woning. Het gaat hierbij om het gebouwgebonden plus het persoonsgebonden energieverbruik. Dit betekent dat je op jaarbasis evenveel energie opwekt als dat je verbruikt. In de winter gebruik je energie van het net en in de zomer lever je dat weer terug zodat het saldo op jaarbasis nul is.
De hoeveelheid energie uit niet-hernieuwbare bronnen. Dit is een belangrijke factor in de BENG berekening. Om aan de BENG eisen te voldoen, helpen energiezuinige installaties zoals een balansventilatie met een warmteterugwininstallatie (WTW) en zonnepanelen om het primair fossiel energieverbruik te beperken.
Een raveling is de versteviging van een sparing. Bij een sparing wordt een gat in de kap of verdiepingsvloer gemaakt. Hierdoor kan het zijn dat de constructie niet meer juist is en de kap of de verdiepingsvloer niet meer stevig is. Dan wordt er een raveling toegepast om deze breuk in de constructie te verstevigen.
Een RC-waarde geeft aan wat het isolerend vermogen is van een vloer, hellend dak of spouwmuur. Hoe hoger de waarde, hoe minder warmte de constructie verliest. Bij SelektHuis werken we met de volgende minimale RC-waardes:
- Begane grond vloer: 3,70
- Spouwmuur constructie: 4,70
- Daken: 6,30
Een risaliet is een vooruitspringende gevelpartij. In principe is het een erker, maar dan over de volle hoogte naar boven. Een risaliet wordt ook wel een gevelvoorsprong genoemd. Door een risaliet toe te passen, wordt het ontwerp van je woning esthetisch mooier en groter.
Een rollaag is een metselverband waarbij bakstenen verticaal liggen op de strek of op de kop. Dit wordt vaak gebruikt boven een venster of deur. Dit heeft zowel een functionele als esthetische functie. Een rollaag zorgt namelijk voor een steviger en stabieler geheel. Daarnaast krijgt de woning een andere uitstraling door dit bijzondere metselverband.
Salderen betekent dat je opgewekte stroom die je niet gebruikt terug levert aan het energienet. Deze terug geleverde energie wordt dan in mindering gebracht op de jaarrekening. De manier van salderen zal vanaf 2023 veranderen. De regering gaat het salderen dan langzaam afbouwen met als doel om het in 2031 te laten verdwijnen.
Een scharnierkap is een kapconstructie waarbij de twee hellende delen vastzitten met een scharnier. In principe vouwt het gehele dak zich open als een boek.
Bij een sleutelklare afwerking wordt je woning volledig afgebouwd door SelektHuis. Dit is inclusief tegelwerk, sanitair en schilderwerk. Gedurende het gehele traject van een sleutelklare woning wordt je ontzorgd door SelektHuis.
Voordat de bouw van een woning kan starten, moet er een sondering plaatsvinden. Hierdoor kan bepaald worden wat de grondsoort is op bepaalde diepten van de kavel. Zo kan de draagkracht van de grond bepaald worden. Op basis van de sondering wordt bepaald of er geheid moet worden op de kavel.
Een sparing wordt toegepast wanneer er een dakkapel of schoorsteen op de kap komt. Een sparing is een inkeping in het dak. In principe wordt er een gat in de kap gemaakt waar uiteindelijk het dakkapel of de schoorsteen in gezet kan worden.
Een spekband of speklaag is een sierdetail in het metselwerk van een woning. Bij een spekband wordt een band of baan geplaatst in het gevelmetselwerk. Vroeger werd hier natuursteen voor gebruikt. Tegenwoordig zien we veel uitvoeringen in ander materiaal, zoals beton, composiet of gekleurd baksteen. Spekbanden hebben geen dragende functie meer.
De mate van luchtdichtheid wordt uitgedrukt in de qv;10 waarde (dm³/s.m²). De grenswaarde in het Bouwbesluit is vastgesteld op 1,000 dm³/s.m². De uitgangswaarde is 0,625, maar hier zitten wij al jaren ruim onder. Wij hebben onszelf als doel gesteld om een waarde van 0,400 te kunnen behalen. Hiermee zitten we ruim onder de vastgestelde waarde van het bouwbesluit.
Met een thermische schil wordt de isolerende laag aan de buitenzijde van de woning bedoeld. Denk hierbij aan wanden, daken en vloeren die grenzen aan de buitenlucht of grond. Deze zijn goed geïsoleerd om kou te weren en warmte binnen te houden. Door luchtdicht te bouwen ontstaan er geen koudebruggen in de thermische schil.
Luchtdichte woningen met een goede isolatie kunnen in de zomer te warm worden. Deze temperatuuroverschrijding wordt uitgedrukt met het indicatiegetal TO-juli. Hoe groter de TO-juli, hoe groter de kans dat de temperatuur in je woning hoog oploopt in de zomer. Dit komt het comfort van de woning tijdens zeer warme dagen niet ten goede. Hier kun je wat aan doen met actieve koeling vanuit de warmtepompinstallatie, maar ook met passieve maatregelen zoals zonwering aan de buitenkant van de woning.
Een topgevel is de gevel van de woning die uitloopt in de punt van het dak. Deze gevel bevind zich meestal aan de korte zijde van het gebouw. Bij SelektHuis worden de topgevels in de prefab hallen geproduceerd. Op deze manier wordt de juiste isolatiewaarde gegarandeerd en kunnen de gevels snel geplaatst worden.
Bij traditionele bouw wordt jouw woning steen voor steen gemetseld. Door deze ambachtelijke bouwmethode te combineren met prefab elementen, is SelektHuis in staat om jouw ideale woning snel en betaalbaar te bouwen. Zo creëren we een woning met het beste van beide werelden. De snelheid van prefab en de ambachtelijkheid en degelijkheid van traditionele bouw.
Onderaan het metselwerk van de gevel zit soms een trasraam of gevelplint. Dit is een rand die van materiaal, baksteensoort of kleur verschilt van het overige metselwerk van de woning.
Glasopeningen blijven het zwakke punt in een thermische schil. Triple glas kan deze zwakke plek verbeteren. Dit komt omdat het drie lagen glas heeft en dus een hogere isolerende waarde. Triple glas houdt de warmte beter binnen en houdt in de zomer de zonnewarmte tegen. Een goede optie voor een energiezuinige woning.
Dit is een verwarming die ingebouwd wordt in de vloer. Een vloerverwarming werkt efficiënter dan een normale verwarming. Door in de zomer koud water door de verwarmingsbuizen te laten stromen, kun je met een vloerverwarmingsinstallatie ook koelen. Een vloerverwarming wordt aangesloten op de warmtepomp die zorgt voor het warme/koude water.
Een warmtepomp is een apparaat dat energie overdraagt van het ene medium naar het andere. Een warmtepomp kan van een lage temperatuur een hoge temperatuur maken. Dit werkt ook andersom, er kan ook mee gekoeld worden. Er zijn verschillende soorten warmtepompen, waaronder een luchtwarmtepomp. Bij SelektHuis bouwen we de woningen met een luchtwarmtepomp. Lees hier meer over dit type warmtepomp!
WTW staat voor 'Warmte Terug Winning'. De ventilatiesystemen bij een SelektHuis woning zijn voorzien van WTW. Dit betekent dat de (vuile) warm gestookte lucht afgevoerd wordt naar buiten. Door een warmtewisselaar wordt de warmte vervolgens overgedragen aan verse buitenlucht. Zo hoeft de woning minder bij verwarmd te worden. Bekijk hier een video die meer uitleg geeft over WTW!
Een zelfvoorzienende woning is een woning die zelf alle energie opwekt en niet is aangesloten op het energienet. Je moet dan energie die je opwekt opslaan zodat je een voorraad hebt voor het moment waarop je huis minder energie opwekt dan dat je op dat moment verbruikt. In Nederland is het niet toegestaan om een volledig zelfvoorzienende woning te bouwen, want deze woning heeft ook geen aansluiting op de waterleiding. Een aansluiting op de waterleiding is in Nederland verplicht.
Zonnepanelen worden in de bouwwereld ook wel PV panelen genoemd. Dit zijn panelen, vaak gelegen op daken, die bestaan uit een groot aantal zonnecellen. Deze cellen kunnen zonlicht opvangen zodat het paneel het zonlicht kan omzetten tot stroom. In de basis zijn al onze woningen voorzien van 12 zonnepanelen, met uitzondering van de WinWin. De zonnepanelen worden bij SelektHuis indaks gemonteerd. Hierdoor liggen de panelen tussen de dakpannen.