Button Text

Kavel

De weg naar jouw ideale woning begint bij het vinden van een geschikte kavel. Je hebt natuurlijk wel grond nodig om jouw ideale woning op te bouwen. Maar waar moet je op letten bij het aanschaffen van een kavel? Daarover lees je hier meer.

[anchor name="Verkopende partijen" submenu="true"]

Verkopende partijen

Het vinden van een bouwkavel kan een hele uitdaging zijn. Er zijn namelijk veel verschillende partijen die kavels aanbieden. Denk aan gemeentes, projectontwikkelaars en makelaarskantoren. Als je een bouwkavel hebt gevonden, kijk dan eerst wie de verkopende partij is. De aankooptrajecten verschillen namelijk van elkaar. Ga ook altijd ter plekke kijken. Zo weet je precies hoe en waar de kavel gesitueerd is. Het is handig om iemand mee te nemen die je deskundig kan adviseren.

Gemeente

Bij sommige bouwplannen geeft de gemeente zelf bouwkavels uit. Wil je in een bepaalde gemeente wonen? Schrijf je dan in bij de betreffende gemeente als 'bouwkavelzoekende'. Gemeenten verkopen kavels meestal als bouwrijpe grond met een kavelpaspoort waarin de bouwvoorschriften zijn vermeld.

Makelaars

Makelaars hebben een breed netwerk en zijn goed geïnformeerd wanneer er bouwkavels beschikbaar komen voor uitgifte. Dat kunnen particuliere bouwkavels zijn en kavels via een projectontwikkelaar. Schrijf je daarom ook als kavelzoekende in bij (lokale) makelaars.

Websites

Er zijn diverse websites die bouwkavels aanbieden. Je hebt bekende sites als funda.nl of marktplaats.nl. Ook hebben gemeentes per bouwproject een webpagina waar je kavels kunt vinden. Schrijf je in op deze sites om op de hoogte te blijven van de uitgiftes en voorwaarden.

Twee kinderen spelen met een bal in het gras

Waar moet ik op letten als ik een bouwkavel koop?

[anchor name="Waar moet ik op letten bij een bouwkavel?" submenu="true"]

Staat van de bouwkavel

Een bouwkavel van de gemeente is meestal bouwrijp. Dat is niet altijd zo wanneer je een kavel van een andere partij koopt. Laat je goed informeren over de staat van de bouwkavel en de eventuele kosten voor het bouwrijp maken. Neem zo nodig een aankoopadviseur mee.

Bebouwingsvoorschriften

Koop je een nieuwbouwkavel van de gemeente, dan krijg je vaak een kavelpaspoort met de bebouwingsvoorschriften van de kavel. Zo weet je direct aan welke voorwaarden je nieuw te bouwen woning moet voldoen. Koop je een kavel of een perceel van een andere partij, dan is niet altijd direct duidelijk of en wat je erop mag bouwen. Verdiep je hier goed in voor je een bouwkavel koopt.

[button data-met="waar_moet_ik_op_letten_bij_een_bouwkavel" data-metprop="omgevingsloket"]

Vind jouw bestemmingsplan op de website van het omgevingsloket[/button]

Plattegrond van een kavelkaart van een nieuwbouwplan
Luchtfoto van een vrijstaande woning en de omliggende kavel

Vorm en bodem van je bouwkavel

Als je bouwkavel smal, kort of niet praktisch vormgegeven is, dan kan dit van invloed zijn op de mogelijkheden voor je ideale woning. Houd er ook rekening mee dat er rondom de woning voldoende ruimte moet zijn voor de bouwwerkzaamheden.

Daarnaast is de draagkracht van de bodem belangrijk. Als de bodem onvoldoende draagkracht heeft, moet er geheid worden. Dit wordt door een sondering vastgesteld en brengt extra kosten met zich mee. Verder is het goed om naar het grondwaterpeil en de afwatering van je kavel te kijken. Als de afwatering niet goed is, zijn er aanvullende maatregelen nodig.

De ligging van je bouwkavel

De ligging van de kavel ten opzichte van de zon is belangrijk. Daarbij gaat het niet alleen om lichtinval en de hoeveelheid zon in je tuin. De ligging van de bouwkavel ten opzichte van de zon kan ook invloed hebben op de duurzaamheid van je woning. Een grote raampartij op het zuiden kan een woning tijdens warme zomerdagen teveel opwarmen. Onze BENG specialisten en adviseurs denken altijd met je mee. Wel zo handig.

Kijk bij het kopen van een bouwkavel ook naar de toegankelijkheid, de bereikbaarheid en de faciliteiten in de omgeving, zoals een supermarkt, treinstation of eventueel een school.

Vader en zoon aan het vissen aan de rand van het water
Twee mannen staan in een groene vlakte met de rug naar de camera

SelektLeven Extra Kavel

Ben jij op zoek naar een geschikte kavel? SelektHuis helpt je graag verder. Deze online brochure geeft je tips om een geschikte kavel te vinden. De eerste stap naar jouw ideale woning.

[anchor name="Aanvullende kosten" submenu="true"]

Aanvullende kosten

Een bouwkavel ligt niet altijd in de buurt van de nutsvoorzieningen. Bij nieuwbouwprojecten is de aansluiting over het algemeen dicht in de buurt, maar bij kavels in een afgelegen gebied kan een aansluitpunt wat verder weg liggen. De hoogte van de aansluitkosten verschillen per regio en zijn afhankelijk van de afstand tussen je woning en het aansluitpunt. Als je een inrit aan wilt laten leggen, heb je een vergunning nodig.

Goed om bij de zoektocht en een bezichtiging dus al rekening mee te houden.

[anchor name="Opzoek naar een geschikte bouwkavel?" submenu="true"]

Ben je opzoek naar een geschikte bouwkavel?

Daar helpen we je bij SelektHuis graag mee op weg. Op onze website lichten we namelijk ook heel wat kavelprojecten uit. Dit zijn projecten waar meerdere bouwkavels uitgegeven worden voor vrijstaande woningen. Vervolgens hebben wij gekeken naar het beeldkwaliteitsplan en zo bepaald of we hier wel of niet kunnen bouwen. Aan sommige restricties kunnen wij namelijk niet voldoen met ons bouwsysteem.

Per project geven we je een aantal voorbeelden van woningen die we voor jou kunnen bouwen. Zo krijg je direct een goed beeld van wat er op jouw bouwkavel allemaal mogelijk is. Per woning kan je ook een inspiratiecalculatie aanvragen, hierover lees je hieronder meer.

[button data-met="opzoek_naar_een_geschikte_bouwkavel" data-metprop="kavelaanbod"]Bekijk hier het actuele kavelaanbod[/button]

Naar stap
2
 / 5
van jouw ideale woning:
Bouwstijl