Een kavel inrichten met SelektHuis

Bouwkavel

Het vinden van een bouwkavel kan een hele uitdaging zijn. Er zijn namelijk veel verschillende partijen die kavels aanbieden. Denk aan gemeentes, projectontwikkelaars en makelaarskantoren. Als je een bouwkavel hebt gevonden, kijk dan eerst wie de verkopende partij is. De aankooptrajecten verschillen namelijk van elkaar. Ga ook altijd ter plekke kijken. Zo weet je precies hoe en waar de kavel gesitueerd is. Het is handig om iemand mee te nemen die je deskundig kan adviseren.

SelektLeven Extra Kavel aanvragen

Gemeente

Bij sommige bouwplannen geeft de gemeente zelf bouwkavels uit. Wil je in een bepaalde gemeente wonen? Schrijf je dan in bij de betreffende gemeente als 'bouwkavelzoekende'. Gemeenten verkopen kavels meestal als bouwrijpe grond met een kavelpaspoort waarin de bouwvoorschriften zijn vermeld.

Makelaars

Makelaars hebben een breed netwerk en zijn goed geïnformeerd wanneer er bouwkavels beschikbaar komen voor uitgifte. Dat kunnen particuliere bouwkavels zijn en kavels via een projectontwikkelaar. Schrijf je daarom ook als kavelzoekende in bij (lokale) makelaars.

Websites

Er zijn diverse websites die bouwkavels aanbieden. Je hebt bekende sites als funda.nl of marktplaats.nl. Ook hebben gemeentes per bouwproject een webpagina waar je kavels kunt vinden. Schrijf je in op deze sites om op de hoogte te blijven van de uitgiftes en voorwaarden.

Staat van de bouwkavel

Een bouwkavel van de gemeente is meestal bouwrijp. Er zijn geen obstakels, de grond is schoon en voorzieningen zoals water, riool en elektra zijn aanwezig. Dat is niet altijd zo wanneer je een kavel van een andere partij koopt. Laat je goed informeren over de staat van de bouwkavel en maak een goede inschatting van de kosten van het bouwrijp maken van de kavel. Neem zo nodig een aankoopadviseur mee.

Een kavel zoeken met SelektHuis
Plattegrond van ruimtelijke plannen

Bebouwingsvoorschriften en bestemmingsplan

Koop je een nieuwbouwkavel van de gemeente, dan krijg je vaak een kavelpaspoort met de bebouwingsvoorschriften van de kavel. Zo weet je direct aan welke voorwaarden je nieuw te bouwen woning moet voldoen. Koop je een kavel of een perceel van een andere partij, dan is niet altijd direct duidelijk of en wat je erop mag bouwen. Verdiep je in het bestemmingsplan en de bouwvoorschriften voor je een bouwkavel koopt.

Bestemmingsplannen kun je eenvoudig digitaal opvragen via de website van Omgevingsloket.

Vorm en bodem van je bouwkavel

Als je bouwkavel smal, kort of niet praktisch vormgegeven is, dan kan dit van invloed zijn op de mogelijkheden voor je ideale woning. Houd er ook rekening mee dat er rondom de woning voldoende ruimte moet zijn voor de bouwwerkzaamheden.

Daarnaast is de draagkracht van de bodem belangrijk. Als de bodem onvoldoende draagkracht heeft, moet er geheid worden. Dit brengt extra kosten met zich mee. Verder is het goed om naar het grondwaterpeil en de afwatering van je kavel te kijken. Als de afwatering niet goed is, zijn er aanvullende maatregelen nodig.

In gesprek met een adviseur in de showroom van SelektHuis
Aanbouw van een woning met veranda

De ligging van de kavel

De ligging van de kavel ten opzichte van de zon is belangrijk. Daarbij gaat het niet alleen om lichtinval en de hoeveelheid zon in je tuin. De ligging van de bouwkavel ten opzichte van de zon kan ook invloed hebben op de duurzaamheid van je woning. Een grote raampartij op het zuiden kan een woning tijdens warme zomerdagen teveel opwarmen. Onze BENG specialisten en adviseurs denken altijd met je mee. Wel zo handig.

Kijk bij het kopen van een bouwkavel ook naar de toegankelijkheid, de bereikbaarheid en de faciliteiten in de omgeving, zoals een supermarkt, treinstation of eventueel een school.

Inspiratiecalculaties aanvragen

Om je een goed beeld te geven van de kosten van een woning, hebben we gerealiseerde woningen op onze website staan. Van iedere woning uit het overzicht kan je meer informatie opvragen. Deze zogenaamde inspiratiecalculaties geven je inzicht in de kosten van de woning en indeling van de woning door middel van plattegronden. Bekijk de woningen, laat je inspireren en vraag een inspiratiecalculatie aan!

Inspiratiecalculaties aanvragen

SelektLeven Extra Kavel

Ben jij op zoek naar een geschikte kavel? SelektHuis helpt je graag verder. Door middel van onze SelektLeven Extra's verbreed jij jouw bouwkennis. In dit geval lees je meer over hoe je een geschikte kavel kan vinden. We geven tips en helpen je verder. Via onderstaande knop kun je dit online document aanvragen en heb je 'm binnen enkele minuten in je mailbox.

  • Samen bouwen, stap voor stap
  • Onbezorgd genieten van het bouwproces
  • Alle specialismes en kennis in huis
  • Samen bouwen, stap voor stap
  • Onbezorgd genieten van het bouwproces
  • Alle specialismes en kennis in huis
Oeps, niet alle velden zijn correct ingevuld.
Sluit venster

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico