Onderaan het metselwerk van de gevels zit soms een trasraam of gevelplint. Dit is een rand die van materiaal, baksteensoort of kleur verschilt van het overige metselwerk van de woning. Hiermee kan de gevel een heel ander uiterlijk krijgen.
Wat is een trasraam?
Een belangrijk onderdeel van het uiterlijk van een vrijstaande woning is het metselwerk. Onderaan het metselwerk van de gevels zit soms een trasraam of gevelplint. Dit is een rand die van materiaal, baksteensoort of kleur verschilt van het overige metselwerk van de woning. Hiermee kan de gevel een heel ander uiterlijk krijgen.
Cementraam
De oorsprong van een trasraam gaat al lang terug. Vroeger werden de eerste 6 lagen bakstenen waterdicht gemaakt door er een laag cement op te smeren. Deze laag zorgde ervoor dat het optrekkend grondvocht de woning niet beschadigt. Vroeger werd dit gedaan met tras (een cementsoort) vandaar de benaming.
Ontwerp
Tegenwoordig is de noodzaak van een trasraam minder aanwezig vanwege betere materialen en samenstelling van de bakstenen. Toch zien we trasramen nog vaak terugkomen bij nieuwbouwwoningen. Een trasraam kan het ontwerp van je woning namelijk net wat extra's geven. In de moderne bouwstijl worden contrasterende kleuren gebruikt tussen het gevelplint en het gevelmetselwerk. Niet alleen sierlijk, maar ook nog eens handig. Een donkere rand is namelijk minder besmettelijk voor opspattend regenwater dan wit gevelsauswerk.
Metselwerk van trasraam
Naast verschillende kleuren bakstenen kan een trasraam ook bestaan uit een andere voegkleur. Dit lijkt een klein verschil, maar visueel zijn de verschillen groot. De voeg speelt namelijk een grote rol bij de uitstraling van het metselwerk. Wil je een contrast creëren in het metselwerk van je woning? Pas een trasraam met een andere kleur voeg of steen toe aan het ontwerp van je woning!