Button Text
Alle veelgestelde vragen

Wat is fundering op staal?

Bij de term fundering op staal draait het niet om ijzer of staal, maar om de ondergrond. Wanneer de vaste grond van een kavel al stabiel en hard genoeg is, dan hoeft er niet geheid te worden. Dit betekent dat de woning direct op de ondergrond gebouwd wordt, zo'n 1 à 2 meter onder het maaiveld.

Dit bouwbegrip betekent heel wat anders dan je misschien in eerste instantie zou denken. Bij staal denk je al gauw aan ijzer, toch? Bij de term fundering op staal is niets minder waar en refereert het juist naar de ondergrond van een kavel. Wanneer de vaste grond van een kavel al stabiel en hard genoeg is, dan hoeft er niet geheid te worden. 

Bouwen met een fundering op staal

De woning wordt bij een fundering op staal gebouwd op een zandlaag die ongeveer 1 à 2 meter onder het maaiveld ligt. De fundering komt direct op de zandlaag, onder de vorstgrens. Er zijn wel voorwaarden waar de grond en constructiewijze aan moet voldoen om funderen op staal mogelijk te maken. Het kan bijvoorbeeld alleen op zand- en mergelgrond. Daarnaast moet er bij start bouw rekening gehouden worden met:

  • strokenfundering van gewapend beton
  • trapsgewijs metselwerk

No items found.