Levensloopbestendig of toekomstgericht bouwen betekent dat de woning tijdens de bouw al wordt voorbereid op iedere levensfase. Hierbij worden vaak al ruimtes ‘gereserveerd’ voor latere levensfases.
Wat is levensloopbestendig bouwen?
Jonge senioren denken bij het ontwerp van een nieuw te bouwen 50+ woning steeds vaker na over een levensloopbestendige woning. Misschien ken je deze term nog niet, maar heb je wel gehoord van levensfasebestendig bouwen, toekomstgericht bouwen of een seniorenwoning. Allemaal zeggen ze eigenlijk bijna hetzelfde: in de bouw wordt rekening gehouden met eventuele zorgbehoefte in de toekomst.
Wat betekent levensloopbestendig?
Levensloopbestendig of toekomstgericht bouwen betekent dat de woning tijdens de bouw al wordt voorbereid op iedere levensfase. Dit kan dus ook als je nog midden in het leven staat of een eengezinswoning gaat bouwen. Hierbij worden vaak al ruimtes ‘gereserveerd’ voor latere levensfases. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er al leidingen en aansluitingen in de wanden van een werkkamer worden gemaakt zodat deze later eenvoudig omgebouwd kan worden tot een badkamer. Een naastgelegen kamer kan dan worden gebruikt als slaapkamer. Zo is het mogelijk om volledig op de begane grond te leven en is traplopen niet meer nodig.
Wat is levensloopbestendig wonen?
In de praktijk betekent levensloopbestendig wonen vaak dat de woning helemaal gelijkvloers is met alle voorzieningen, zoals een slaap- en badkamer, op de begane grond. Dat kan natuurlijk een platdak woning zijn. Maar er wordt ook vaak gekozen voor een woning met een stolp- of zadelkap. Hierdoor heeft de woning wel een prachtige klassieke uitstraling, maar is wel ruimte op de verdieping voor een logeer- of hobbykamer. Daarnaast kun je denken aan bredere binnendeurkozijnen, een woonhuislift en onderhoudsvriendelijke materialen zoals kunststof kozijnen, goten en overstekken en keramische dakpannen.