Button Text
Nieuwsoverzicht

Wkb-proof bouwen met SelektHuis

Timmerman van SelektHuis aan het boren

Sinds 1 januari 2024 gaat er veel veranderen in de bouw. Dan treedt de Wet kwaliteitsborging (Wkb) in werking. De wet is onderdeel van de omgevingswet die al in 2015 is aangenomen door de Tweede kamer. De wet voert grote veranderingen door in de bouw. Hoewel de wet diverse keren is uitgesteld gaat deze er hoe dan ook komen.

En daarom zijn wij alvast gestart met het verder digitaliseren van werkprocessen.

Niet afwachten, maar doen. Het helpt ons om onze eigen kwaliteit te verbeteren. Tegelijkertijd zijn we goed voorbereid voor als de wet écht in werking treedt. In het kort staat deze nieuwe wet voor strenger bouwtoezicht en een betere aansprakelijkheidsregeling. De Wkb heeft als doel:

  • De bouwkwaliteit verbeteren en waarborgen
  • De positie van de opdrachtgever verbeteren
  • Het stimuleren van kwaliteitsverbetering en faalkostenvermindering

[anchor name="Wat verandert er?" submenu="true"]

Wat verandert er?

Aansprakelijkheid wordt vergroot

Wij moeten opdrachtgevers laten weten of en hoe we ons verzekerd hebben tegen faillissement en risico's op schade en gebreken. Verder zijn wij verantwoordelijk voor de gevolgen van alle gebreken in de bouw die we zelf veroorzaakt hebben. Als er gebreken zijn, dan kan de opdrachtgever ons dwingen om fouten te herstellen. Ook als de opdrachtgever de fouten pas later ontdekt. Bijvoorbeeld na oplevering van de woning.

Het woningdossier

Eén van de grootste veranderingen van de Wkb is misschien wel de omgekeerde bewijslast. Wij moeten aantonen dat de woning voldoet aan de vooraf afgesproken kwaliteit die is vastgelegd in het bouwbesluit en het borgingsplan. Alle bijbehorende informatie moet worden vastgelegd in een woningdossier, een dossier voor de kwaliteitsborger en het bevoegd gezag en een dossier voor de opdrachtgever. Als aannemer zijn we tot twintig jaar aansprakelijk voor verborgen gebreken. Daar kan van afgeweken worden aan de hand van algemene voorwaarden.

[anchor name="Samenwerken met PlanGarant" submenu="true"]

Samenwerken met PlanGarant

Als opdrachtgever ben je verplicht om een onafhankelijke kwaliteitsborger in te schakelen. Een kwaliteitsborger controleert of een woning voldoet aan de wettelijke technische eisen. Wij gaan je hiermee helpen. Daarom gaan wij samenwerken met kwaliteitsborger PlanGarant. Onze werkwijze is volledig met hen afgestemd. PlanGarant controleert het woningdossier van iedere woning en voert steekproefsgewijs controles uit op de bouwplaats. Voor oplevering van de woning moet PlanGarant een goedkeurende verklaring afgeven. Dat wordt alleen gedaan als de woning 100% voldoet aan het bouwbesluit en borgingsplan dat vooraf is samengesteld.

Twee timmermannen op de bouwplaats
No items found.

[anchor name="SelektHuis Bouwapp" submenu="true"]

SelektHuis Bouwapp

Onze collega's op de bouwplaats en onderaannemers tonen in het werk aan welke kwaliteit er geleverd is. Dat is straks onder de Wkb ook wettelijk verplicht. Wij zijn als SelektHuis druk in voorbereiding op het digitaal inpassen van de nieuwe wetgeving in onze processen. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van een op maat gemaakte app.

De app is niet wettelijk noodzakelijk voor de Wkb. Maar we ontzorgen hiermee in de administratieve werkzaamheden die toenemen bij het bouwen onder de Wkb in 2024. Op dit moment werken we al met dossieropbouw per woning. Met het digitaal inpassen van de nieuwe wetgeving in onze werkprocessen zijn we straks klaar voor de Wkb. En jij als opdrachtgever krijgt een uitgebreid woningdossier en vlot bouwproces. Zonder dat je je hier zorgen om hoeft te maken regelen wij alles voor je.

Gratis brochure aanvragen

Wil je meer weten over onze werkwijze en mogelijkheden? Vraag dan onze gratis brochure SelektLeven aan. Ook ontvang je direct de meest recente prijslijst.

Adviseur staat met twee klanten in de showroom

Maak een afspraak met een adviseur

Wil je graag persoonlijk advies voor jouw bouwplannen of wil je graag weten wat er allemaal mogelijk is op jouw vrijstaande kavel? Plan een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs!

Schrijf je in voor de SelektHuis nieuwsbrief
Er is iets misgegaan door een technisch probleem. Je kunt proberen het formulier nog een keer te verzenden. Als het probleem zich blijft voordoen kan je melding doen via marketing@selekthuis.nl
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Een lachende vrouw met donker haar en een laptop op schoot