Niveaus van energiezuinig bouwen
Binnen energiezuinig bouwen zijn er verschillende niveaus te onderscheiden. Het wettelijk minimum is een BENG-woning en is bijna energieneutraal. Daarnaast zijn er nog drie niveaus te onderscheiden; energieneutrale woning, Nul-op-de-meter-woning (NOM-woning) en zelfvoorzienende woning.
Bij energiezuinig bouwen gaat het om de verhouding tussen het stroomgebruik en de hoeveelheid stroom die woning opwekt. Er zijn twee categorieën energiegebruik die hierbij belangrijk zijn.
Ten eerste is er het gebouwgebonden energieverbruik. Dat is alle stroom die ‘de woning’ gebruikt zoals verwarming en ventilatie. Huishoudelijke apparatuur zoals je vriezer en koelkast horen hier niet bij. Ten tweede is er het persoonsgebonden (niet-gebouwgebonden) energieverbruik. Dat is alle elektriciteit die je als bewoner gebruikt. Het is afhankelijk van jouw gedrag als bewoner. Denk bijvoorbeeld aan het verbruik van huishoudelijke apparatuur, warm water, televisie of het opladen van je auto.
Een BENG-woning
BENG betekent Bijna Energie Neutraal Gebouw. Concreet betekent het dat je 50 procent van de gebouwgebonden elektriciteit opwekt met je woning. Je betaalt in dat geval nog steeds voor de energiekosten van je woning en je persoonlijk gebruik. SelektHuis levert standaard alle woningen op volgens de BENG normering.
Een energieneutrale woning
De energie neutrale woning gaat een stap verder. Deze woning wekt zelf alle energie op die nodig is voor het gebouwgebonden energieverbruik. Dan is je woning 100 procent energieneutraal. Je betaalt als bewoner alleen de energiekosten voor je persoonlijk gebruik. Op verzoek kan SelektHuis je woning energieneutraal opleveren. De enige beperking hierin is de grootte van het dakoppervlak en de ligging van jouw woning.
Een Nul-op-de-meter woning (NOM-woning)
Bij een NOM-woning wordt alle energie die je gebruikt, opgewekt door de woning. Het gaat hierbij om het gebouwgebonden plus het persoonsgebonden (niet-gebouwgebonden) energiegebruik. Concreet betekent dit dat je op jaarbasis evenveel energie opwerkt als dat je verbruikt. In de winter gebruik je energie van het net en in de zomer lever je dat weer terug zodat het saldo op jaarbasis nagenoeg nul is.
Het persoonsgebonden energieverbruik verschilt sterk per huishouden. Dat betekent dat het afhangt van jou als bewoner of je aan het eind van het jaar echt nul op de meter hebt. Daarom is er een objectieve maatstaf voor een NOM-woning. Een NOM-woning wekt op jaarbasis bovenop het gebouwgebonden energieverbruik 3.150 kWh stroom extra op. Deze energie is beschikbaar voor de persoonsgebonden energiebehoefte. Deze 3.150 kWh is over het algemeen meer dan een tweepersoonshuishouden nodig heeft. Een groot gezin met meerdere thuiswonende kinderen zal er waarschijnlijk niet genoeg aan hebben.
Iedere woning bij SelektHuis is op te leveren als nul-op-de-meter-woning. Goed om te weten: wanneer je kiest voor een nul-op-de-meter-woning is de kans groot dat je een hogere hypotheek kan opnemen. Hypotheekverstrekkers stimuleren de bouw van NOM-woningen namelijk enorm. Lees meer op onze pagina over nul-op-de-meter-woningen.
Een zelfvoorzienende woning
Een zelfvoorzienende woning is een woning die alle energie zelf opwekt en niet is aangesloten op het energienet. Je moet dan energie die je opwekt zelf opslaan zodat je een voorraad heb voor het moment waarop je huis minder energie opwekt dan dat je dat je op dat moment verbruikt. Met een thuisbatterij kun je voor een paar dagen energie opslaan. De kosten voor thuisbatterijen zijn erg hoog. Een andere naam voor een volledig zelfvoorzienende woning is een autarkische woning. Deze woning heeft ook geen aansluiting op de waterleiding. Je moet zelf ook in je water voorzien. In Nederland is het niet toegestaan om een autarkische woning te bouwen. Een aansluiting op de waterleiding is verplicht.
De thuisbatterij
De thuisbatterij is nog niet breed uitgerold in de markt. Dat heeft te maken dat het nog erg moeilijk rendabel te maken is. Vanwege die salderingsregeling hebben we momenteel een gratis accu (het energienet) en daardoor is het financieel niet aantrekkelijk om een thuisbatterij aan te schaffen. De toekomst omtrent het salderen is nog steeds niet helemaal duidelijk. Het kabinet gaat zich hier opnieuw over buigen. Wij hebben vanuit SelektHuis nog geen woningen opgeleverd met een thuisbatterij.
Gratis brochure aanvragen
Meer weten over onze werkwijze en mogelijkheden? Vraag dan het gratis inspiratiemagazine SelektLeven aan. Hierin vind je uitgebreide informatie over de verschillende inspiratiemodellen, bouwstijlen en mogelijkheden. Daarnaast ontvang je direct de meest recente prijslijst.
