Button Text
Blogoverzicht

Gevelstenen kiezen! Een praktische handleiding

Blog
Detailfoto van een topgevel van een vrijstaande woning

Een steen is een steen toch? Toch is dat niet helemaal het geval. Het ligt namelijk iets ingewikkelder. In dit blog nemen we je mee in de zoektocht naar de perfecte gevelsteen voor jouw nieuwbouwwoning.

[anchor name="Het bouwen van een nieuwe woning" submenu="true"]

Het bouwen van een nieuwe woning

Het blijft één van de spannendste, mooiste en leukste ondernemingen uit je leven; het bouwen van een nieuwe vrijstaande woning. Het begint met het uitzoeken van een goede locatie, dan komen de financiën, de keuze voor een bouwer en dan natuurlijk het ontwerpen en indelen van je ideale woning. En dat ontwerp houdt niet op bij een tekening op papier. Ook ga je aan de slag met het uitkiezen van de materialen.

[anchor name="Materiaalkeuze" submenu="true"]

Materiaalkeuze

De afwerking maakt (of breekt) de woning, zeggen wij altijd. Daarom is het belangrijk om een weloverwogen materiaalkeuze te maken. Die ene steen, die mooie dakpan, de prachtige voordeur; het maakt de woning helemaal af. Zo maak je jouw ideale woning precies zoals je hem in je hoofd hebt, of zelfs nog mooier. Maar hoe kies je die materialen nu? In dit blog vertellen we alles wat je moet weten over het kiezen van de juiste gevelsteen.

[anchor name="De gevelsteen" submenu="true"]

De gevelsteen

Om maar met de gevelsteen in huis te vallen: de steen bedekt het grootste gedeelte van de woning en is daarom erg bepalend voor het uiterlijk van de woning. Niet alleen het uiterlijk van de steen is belangrijk in je keuze. Ook zijn er kwaliteitsverschillen tussen de verschillende stenen. Alle stenen zijn mooi als ze nieuw zijn, maar de ene steen blijft veel langer mooi dan de andere.

Het kan een hele zoektocht zijn naar de juiste gevelsteen. En dit is veelal een kwestie van jouw eigen smaak. Er zijn duizenden soort gevelstenen met ieder een eigen kleur, het formaat en afwerking. Belangrijk om in je achterhoofd te houden, is het ontwerp van de woning. De steen en het ontwerp moeten elkaar versterken, zodat het geheel nog mooier wordt.

Maar ook de eisen van de gemeente kunnen van invloed zijn op jouw keuze. Het kan namelijk zo zijn dat je je moet houden aan bepaalde regels over kleur. Controleer hiervoor het bestemmingsplan op de site van het Omgevingsloket.

Tip: vraag een referentielijst op bij de steenhandel of je adviseur van woningen met de gevelsteen die jouw voorkeur heeft. Zo zie je hoe een steen eruitziet op een woning.

Detail van gemetselde oortjes van bij een klassieke woning
No items found.

[anchor name="De voeg" submenu="true"]

De voeg

Naast de gevelsteen is ook de voeg heel bepalend voor het uiterlijk van de gevel. Na het metselwerk wordt de gevel gevoegd. Het voegwerk van een huis is het zichtbare deel van de metselspecie tussen de bakstenen. Voegwerk kan op hele verschillende manieren en kleuren uitgevoerd worden. De voeg heeft een grote invloed op de uitstraling van het metselwerk en uiteindelijk dus van je hele huis. De kleur is heel bepalend voor het uiterlijk van de woning en deze wordt meestal pas op de bouw bepaald. De voeger heeft door zijn ervaring en kunde een goed idee over de kleur en kan ter plekke advies geven.

Het type voeg wordt vaak wel eerder vastgelegd. Er zijn veel verschillende types. Zo is er een geknipte voeg, platvol geborstelde voeg, platvol gladde voeg of een verdiepte voeg. Het ene type is bewerkelijker (en daardoor duurder) dan het ander. Bij nieuwbouw wordt veel gekozen voor een vorm van voegwerk met een platvol geborstelde voeg. Deze voeg heeft de natuurlijke uitstraling van het geborstelde oppervlak en werkt vlot.

[anchor name="Het metselverband" submenu="true"]

Het metselverband

In traditioneel schoonmetselwerk worden de bakstenen in een bepaald verband gelegd. Dit verband zorgt voor stabiliteit, maar geeft ook een karakter aan de woning. Zo zijn er de volgende metselverbanden:

  • Halfsteensverband
  • Klezoorverband
  • Wild verband
  • Staand verband
  • Kruisverband
  • Vlaams verband

Het metselverband bepaald ook de dikte van de muur. De muurdikte is de lengte (steens muren) van de gevelsteen of de breedte van de steen (halfsteensmuren).

[anchor name="Meer zien?" submenu="true"]

Meer zien?

Voor elke woonwens is er dus een passende gevelsamenstelling. Bij de gerealiseerde woningen staan veel verschillende woningen. Klik op de woning die je het meest aanspreekt en lees alles over deze woning. Per woning kan je een gratis inspiratiecalculatie aanvragen. Dit geeft je inzicht in de kosten van deze vrijstaande woning.

No items found.
1 / 4

Gerealiseerde woningen bekijken

Wil je inspiratie opdoen voor jouw bouwplannen? Bekijk onze gerealiseerde woningen. Per woning geven we je meer informatie en kan je een gratis inspiratiecalculatie aanvragen.

Adviseur staat met twee klanten in de showroom

Maak een afspraak met een adviseur

Wil je graag persoonlijk advies voor jouw bouwplannen of wil je graag weten wat er allemaal mogelijk is op jouw vrijstaande kavel? Plan een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs!

Schrijf je in voor de SelektHuis nieuwsbrief
Er is iets misgegaan door een technisch probleem. Je kunt proberen het formulier nog een keer te verzenden. Als het probleem zich blijft voordoen kan je melding doen via marketing@selekthuis.nl
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Een lachende vrouw met donker haar en een laptop op schoot