Een steen is een steen toch? Het ligt iets ingewikkelder. In dit blog nemen we je mee op zoek naar de perfecte gevelsteen voor jouw nieuwbouw woning.

Gevelstenen kiezen! Een praktische handleiding
Het bouwen van een nieuwe woning
Het blijft één van de spannendste, mooiste en leukste ‘ondernemingen’ uit je leven; het bouwen van een nieuwe vrijstaande woning. Het begint met het uitzoeken van een goede locatie, dan komen de financiën, de keuze voor een bouwer en dan natuurlijk het ontwerpen en indelen van je ideale woning. En dat ontwerp houdt niet op bij een tekening op papier. Ook ga je aan de slag met het uitkiezen van de materialen.
Materiaalkeuze
De afwerking maakt (of breekt) de woning, zeggen wij altijd. Daarom is het zo belangrijk om een weloverwogen materiaalkeuze te maken. Die ene steen, die mooie dakpan, de prachtige voordeur: het maakt de woning helemaal af. Zo maak je jouw ideale woning precies zoals je hem in je hoofd hebt, of mooier!
Maar hoe kiest je die materialen nu? In dit blog vertellen we alles wat je moet weten over de keuze van een gevelsteen.
De gevelsteen
Om maar met de gevelsteen in huis te vallen: de steen bedekt het grootste gedeelte van de woning is daarom erg bepalend voor het uiterlijk van de woning. Niet alleen het uiterlijk van de steen zijn belangrijk in je keuze. Ook zijn er kwaliteitsverschillen tussen de verschillende stenen. De ene gevelsteen is bijvoorbeeld minder gevoelig voor uitslag, terwijl de andere gevelsteen goed scoort op duurzaamheid.
Het kan een hele zoektocht zijn naar de juiste gevelsteen. En dit is veelal een kwestie van jouw eigen smaak. Er zijn duizenden soort gevelstenen met ieder een eigen kleur, het formaat en afwerking. Belangrijk om in je achterhoofd te houden, is het ontwerp van de woning. Deze moeten natuurlijk bij elkaar aansluiten.
Maar ook de eisen van de gemeente kunnen van invloed zijn op jouw keuze. Het kan namelijk zo zijn dat je je moet houden aan bepaalde regels over kleur. Controleer hiervoor het bestemmingsplan op Ruimtelijke Plannen.
Tip: vraag een referentielijst op bij de steenhandel of je adviseur met de kleur gevelsteen die jouw voorkeur heeft. Zo zie je hoe een steen eruitziet op een woning.

De voeg
Naast de gevelsteen is ook de voeg heel bepalend voor het uiterlijk van de gevel. Na het metselwerk wordt de gevel gevoegd. Het voegwerk van een huis is het zichtbare deel van de metselspecie tussen de bakstenen. Voegwerk kan op hele verschillende manieren en kleuren uitgevoerd worden. Deze heeft een grote invloed op de uitstraling van het metselwerk en uiteindelijk dus van je hele huis.
De kleur is heel bepalend voor het uiterlijk van de woning en wordt meestal pas op de bouw bepaald. De voeger heeft door zijn ervaring en kunde een goed idee over de kleur en kan ter plekke advies geven.
Het type voeg wordt vaak wel eerder vastgelegd. Zo is er een geknipte voeg, platvol geborstelde voeg, platvol gladde voeg of een verdiepte voeg. Het ene type is bewerkelijker (en daardoor duurder) dan het ander. Bij nieuwbouw wordt veel gekozen voor een vorm van voegwerk met een platvol geborstelde voeg. Deze voeg heeft de natuurlijke uitstraling van het geborstelde oppervlak en werkt vlot.
Het metselwerk
In traditioneel schoonmetselwerk worden de bakstenen in een bepaald verband gelegd. Dit verband zorgt voor stabiliteit, maar geeft ook een karakter aan de woning. Zo zijn er de volgende metselverbanden:
- Halfsteensverband
- Klezoorverband
- Wild verband
- Staand verband
- Kruisverband
- Vlaams verband
Het metselverband bepaald ook de dikte van de muur. De muurdikte is of de lengte (steens muren) van de gevelsteen of de breedte van de steen (halfsteensmuren).
Meer zien?
Voor elke woonwens is er dus een passende gevelsamenstelling. Bij de gerealiseerde woningen staan veel verschillende woningen. Klik op de woning die je het meest aanspreekt en lees alles over deze woning. We vertellen je zelfs wat deze woning kost. Vul hiervoor even het formulier onder aan de pagina in en je ontvangt binnen enkele minuten een handig kostenoverzicht in je mailbox.
Veelgestelde vragen
Lees hier meer over gevelbekleding
Een rollaag is een metselverband, waarbij de bakstenen verticaal liggen op de strek of op de kop. Vaak wordt dit gebruikt boven een venster of deur. Het zorgt namelijk voor een steviger en stabieler geheel en zorgt ervoor dat een lage muurdeel minder snel zal scheuren.
Een spekband of speklaag is een sierdetail in het metselwerk van een woning. Hierbij wordt er in het gevelmetselwerk een band of baan geplaatst als afwisseling.
Een risaliet is een vooruitspringende gevelpartij. Net als een erker, is het een vorm van een aanbouw aan de woning waarmee je een ontwerp esthetisch mooier en groter maakt. In tegenstelling tot een erker springt de gevel over de volle hoogte naar voren. Daarom wordt een risaliet ook wel een gevelvoorsprong genoemd.
Met een verdiepte voeg wordt de gevel zo gevoegd dat de stenen van de muur het meeste opvallen. Dit voegwerk wordt daarom veel gebruikt bij bijzondere of speciale gevelstenen.