Button Text

Smart Home en wooncomfort

Hand met smartphone

Steeds meer huizenbezitters maken hun woning slim met slimme apparaten. Als je bouwplannen hebt, is het verstandig om er over na te denken of jij dit ook wilt.

Als je weet wat je wilt automatiseren, dan kun je ervoor zorgen dat alle leidingen, aansluitingen en stroompunten van je nieuwe woning op de juiste posities zitten voor de inrichting van je Smart Home.

Op deze pagina leggen we je uit wat Smart Home is en wat de mogelijke voordelen voor je zijn. Dat helpt jou om de juiste keuzes te maken voor je ideale woning.

[anchor name="Wat is Smart Home?" submenu="true"]

Wat is Smart Home?

Smart Home is letterlijk vertaald een slim huis. Domotica is een verzamelnaam voor de apparaten en systemen die je gebruikt om je huis slim te maken. De systemen in je huis zijn onderling verbonden en reageren geautomatiseerd op specifieke gebeurtenissen, zoals beweging, tijd van de dag, weersomstandigheden of de aanwezigheid van een bewoner. Je Smart Home bedien je gemakkelijk met een smartphone of tablet. Het kan ook door middel van spraakopdrachten.

[anchor name="Wat zijn de voordelen van Smart Home?" submenu="true"]

Wat zijn de voordelen van Smart Home?

Een slim huis heeft voordelen op verschillende gebieden. We benoemen een aantal gebieden en geven voorbeelden. Je profiteert natuurlijk alleen van de voordelen als de apparaten en systemen goed zijn geïmplementeerd en je ze goed gebruikt. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Hieronder noemen we er een aantal.

Comfort

Door middel van slimme thermostaten kun je ervoor zorgen dat alle ruimtes in je woning, onafhankelijk van elkaar, op de juiste tijd de juiste temperatuur hebben. Verder kun je de verlichting van je ideale woning aanpassen aan de tijd van de dag, maar ook laten reageren op bewegingssensoren, zodat automatisch de verlichting aangaat als je een donkere ruimte binnenstapt.

Je kunt met sensoren ook de luchtkwaliteit meten en bepaalde systemen automatisch in werking zetten om de luchtkwaliteit te verbeteren. Zo heeft je woning altijd het juiste klimaat, de juiste temperatuur en woon je comfortabel.

Een man en vrouw zitten samen op de bank

Energiebesparing

Met behulp van slimme stroommeters heb je precies inzichtelijk hoeveel stroom je apparaten gebruiken. Ook kun je met slimme thermostaten alleen de ruimtes verwarmen die je echt gebruikt. Je kunt ook automatisch de verlichting uitschakelen in ruimtes waar je niet aanwezig bent. Je hebt real-time inzicht in je energieverbruik en kunt onnodig energieverbruik geautomatiseerd minimaliseren.

Verder kun je de zonwering automatiseren, zodat je voorkomt dat je woning in de zomer ongewenst opwarmt en je moet gaan koelen. Zo voorkom je energieverspilling en dat is goed voor het milieu en je portemonnee.

Energielabels naast een huisje met zonnepanelen

Veiligheid

Een eengezinswoning is een woonvorm die perfect geschikt slimme sensoren, verlichting, camera's, rookmelders bieden veel mogelijkheden om de veiligheid van je woning te optimaliseren. Je kunt op afstand of geautomatiseerd je woning verlichten als inbraakbeveiliging. Je kunt je Smart Home ook instellen dat je bij onverwachte gebeurtenissen in en om je woning een melding krijgt op je telefoon.

Als je er een alarmsysteem koppelt aan je camera, kun je de beveiliging van je woning helemaal uit handen geven en profiteer je van optimale veiligheid in en om je woning.

Vooraanzicht van een vrijstaande luxe woning met rieten dak

Gemak

Natuurlijk is het makkelijk dat lampen vanzelf aan- en uitgaan, maar je kunt veel verder gaan. Je gordijnen kunnen automatisch openen en sluiten wanneer je wilt. Je kunt je huis op temperatuur brengen of de oven aanzetten als je klaar bent om van je werk naar huis te gaan. Als je thuis komt, wordt je herkent door je slimme deurslot en gaat de deur automatisch open.

Je ziet altijd op je telefoon wie er bij je aan de bel staat. Je tuin wordt automatisch beregend als de bodem van je tuin te droog wordt. Zo wordt wonen een stuk makkelijker en comfortabeler en zit jij beter in je vel.

Man kijkt in de camera met een koptelefoon

[anchor name="Wat kost het slim maken van je woning?" submenu="true"]

Wat kost het slim maken van je woning?

De kosten van het slim maken van je woning zijn sterk afhankelijk van je wensen. Slimme verlichting en slimme thermostaten zijn relatief betaalbaar, maar slimme camera's of slimme deursloten zijn een stuk duurder. Sommige producten of diensten, zoals een beveiligingssysteem of cloud-opslag voor camerabeelden, kunnen abonnementskosten met zich meebrengen.

Hoe verder je gaat met het automatiseren, hoe groter de kosten zijn en hoe ingewikkelder het beheer wordt. Over het algemeen wordt het inrichten van een Smart Home steeds makkelijker, goedkoper en gebruiksvriendelijker. Als je voor het realiseren van een Smart Home gebruik maakt van een installateur is dat natuurlijk duurder dan wanneer je het zelf doet. Het voordeel hiervan is dat je altijd goede ondersteuning hebt bij eventuele vragen.

[anchor name="Maak een wensenlijst" submenu="true"]

Maak een wensenlijst

Als je in je nieuw te bouwen woning gebruik wilt maken van automatisering, denken we graag met je mee. Als je overweegt om slimme gordijnen, thermostaten of andere slimme apparatuur te gebruiken, dan is het jammer als er stroompunten, leidingen of andere voorbereidingen ontbreken als je aan de slag gaat met de inrichting van je Smart Home. Daarom adviseren we je om voortijdig na te denken over je wensen voor een slim huis. Maak een wensenlijst en bespreek deze met je adviseur van SelektHuis. Als je het prettig vindt, schakelen we onze partners in om voor jou je Smart Home in te richten.

Cover van het magazine SelektLeven

Gratis brochure aanvragen

Wil je meer weten over onze werkwijze en mogelijkheden? Vraag dan het gratis inspiratiemagazine SelektLeven aan. Ook ontvang je direct de meest recente prijslijst.