Technische systemen
Een optimale thermische schil met maximale luchtdichtheid is de basis van jouw energiezuinige woning. Naast de basis heb je technische systemen nodig voor het opwekken van energie en het verwarmen en verkoelen van de woning. Hieronder verstaan we zonnepanelen, ventilatie met warmteterugwinning en de luchtwarmtepomp
Ventilatie met WarmteTerugWinning (WTW)
De thermische schil zorgt ervoor dat je woning goed geïsoleerd en luchtdicht is. Het belang van ventilatie neemt dus toe. Goede ventilatie zorgt er namelijk voor dat de lucht niet kan vervuilen en er altijd frisse lucht in jouw woning komt. De ventielen en de luchtkanalen in de woning voeren schone lucht toe en zuigen de ‘vuile’ lucht af. Zo heb je altijd frisse lucht in je woning.
Alle sleutelklaar opgeleverde woningen van SelektHuis hebben standaard een ventilatiesysteem met WarmteTerugWinning: kortweg WTW-systeem. Dit WTW-systeem zorgt ervoor dat de koude, schone buitenlucht wordt opgewarmd met de warmte uit de vuile lucht voordat de schone lucht in de woning komt. Dit gebeurt met een rendement van 95%. Vooral in de winter levert dit een flinke energiebesparing op.
In de zomer is de lucht in de woning al warm genoeg, dan wil je niet dat de inkomende lucht verwarmt wordt. Ons WTW-systeem is voorzien van een zogenaamde “by-pass”. De unit meet of het de inkomende lucht verwarmt moet worden. Zo wordt op een relatief koele zomeravond de lucht rechtstreeks toegevoerd en wordt de woning niet onnodig opgewarmd.
Voor een goede werking van het ventilatie systeem is het niet nodig om ramen open te zetten. Het systeem zorgt altijd voor een goede ventilatie wanneer alles gesloten is. Maar je bent altijd vrij om ramen en of deuren op te zetten. Als je in de zomer behoefte hebt aan meer koele lucht is het prima om alles tegen elkaar open te zetten. Dit heeft alleen maar een positief effect op het comfort en de energie huishouding. Je bespaart zelfs energie.
Zonnepanelen
Het dak van jouw woning wordt voorzien van indak zonnepanelen. Hierdoor liggen de panelen tussen de dakpannen en vormen ze een mooier geheel met de woning. Ze hebben een lange levensduur met gegarandeerd 80% van het oorspronkelijk vermogen na 20 jaar.
Het aantal panelen en de positie op het dakvlak is afhankelijk van de ligging van jouw huis ten opzichte van de zon. Hoeveel panelen jij nodig hebt voor jouw woning is afhankelijk van je energiebehoefte. Onze energiespecialisten helpen je graag om het juiste aantal te bepalen voor jouw persoonlijke woonsituatie. De enige beperking hierin is de grootte van het dakoppervlak en de ligging van jouw woning.
Wist je dat je zelf kunt berekenen hoeveel energie je nodig hebt?
Het gemiddelde elektra gebruik van een gezin bedraagt ongeveer 3600 kWh per jaar. Of dat ook voor jou geldt, kunt je zien aan de hand van je huidige stroomgebruik. Op de jaarrekening van uw energieleverancier staat het gebruik van je huidige woning aangegeven. Tel hier 4000 kWh/jaar (kleine woning) of 5000 kWh/jaar (grote woning) bij op voor de luchtwarmtepomp. Voor elektrisch koken moet je rekenen op 200 kWh. Dit is een goede indicatie voor je nieuwe energiegebruik.
Luchtwarmtepomp
Je nieuwbouw woning wordt opgeleverd met een geluidsarme luchtwarmtepomp. Er zijn verschillende warmtepomp systemen. De lucht/water warmtepomp (of kortweg luchtwarmtepomp) is hier één van de mogelijkheden. SelektHuis gebruikt één van de stilste luchtwarmtepompen in deze klasse. Deze pomp zet de buitenlucht op een energiezuinige manier om in warm water dat gebruikt kan worden voor het verwarmen van je woning of voor tapwater.
De werking ervan is vergelijkbaar met een koelkast. De koelkast onttrekt warmte aan de producten die in de koelkast staan en geeft deze af aan de achterkant. De luchtwarmtepomp werkt volgens hetzelfde principe. Hij onttrekt warmte aan de buitenlucht en gebruikt dit voor het verwarmen. Daarom is er geen gasaansluiting nodig om warm water te kunnen produceren in een nieuwbouwwoning. Dit werkt ook omgekeerd: een warmtepomp kan ook koelen.
Bezoek een evenement
Wil je graag deze systemen in het echt bekijken? Meld je dan aan voor één van onze Open Huizen. Tijdens dit evenement kun je door een (bijna) opgeleverde woning lopen en al je vragen stellen aan onze adviseurs!
