Button Text
Alle veelgestelde vragen

Wat betekent BENG?

BENG (bijna-energieneutrale gebouwen). De BENG vervangt de EPC (Energieprestatiecoëfficient). Beide termen drukken in getallen uit in welke mate de woning energiezuinig is. Sinds 2021 is de BENG van kracht.

BENG is een uitdrukking van een energieprestatie. Tot 2020 werd de energieprestatie van een gebouw nog uitgedrukt in de EPC (Energieprestatiecoëfficient). Sinds 2021 is daar een norm bijgekomen; dat is de BENG (bijna-energieneutrale gebouwen). De BENG heeft de EPC vervangen. Beide termen drukken in getallen uit in welke mate de woning energiezuinig is. Vanuit het Bouwbesluit wordt er een minimale ondergrens gesteld. Door de invoering van BENG is er meer nadruk gelegd op het beperken van de energiebehoefte. Pas nadat een gebouw ontworpen is met een lagere energiebehoefte, wordt er gekeken naar de omschakeling naar hernieuwbare energie.

BENG is ontstaan uit de Europese richtlijn EPBD en het Energieakkoord voor duurzame groei. Niet iedereen mag een BENG -berekening maken. Hiervoor hebben we bij SelektHuis onze eigen energiespecialisten. Daarnaast moeten alle berekeningen worden afgemeld bij een gecertificeerd bedrijf in zowel de vergunningsfase als de uitvoeringsfase. Voor alle nieuwbouw vergunningsaanvragen geldt sinds 1 januari 2021 dat er voldaan moet worden aan de eisen voor BENG. Er zijn drie BENG-indicatoren waar rekening mee gehouden moet worden.

Wat zijn deze BENG-indicatoren?

  1. Energiebehoefte. De eerste eis waaraan nieuwbouw moet voldoen, betreft de hoeveelheid energie die nodig is om het gebouw te verwarmen en te koelen. Deze eis wordt behaald door het toepassen van goede isolatie, optimale luchtdichtheid en een juiste oriëntatie van het gebouw.
  2. Primair fossiel energiegebruik. Ten tweede moet nieuwbouw voldoen aan primair fossiel energiegebruik. Dit is een optelsom van het primair energiegebruik voor verwarming, koeling, warmtapwaterbereiding en ventilatoren.
  3. Aandeel hernieuwbare energie. Tot slot wordt van nieuwe gebouwen verwacht dat er voor minstens 50 procent gebruikgemaakt wordt van hernieuwbare energie. Hernieuwbare energie is afkomstig uit zon, biomassa, buitenlucht en bodem en vergroten het aandeel hernieuwbare energie.

Meer informatie

Het doel van de BENG is het terugdringen van het CO2 uitstoot van nieuwe gebouwen. Dit doel wordt gerealiseerd door de bovenstaande drie criteria. Wil je meer informatie over de BENG? Lees dan verder op onze BENG-pagina. Wil je meer weten over energiezuinig en duurzaam bouwen, lees dan op de pagina energiezuinig bouwen verder!

No items found.