Kosten

Het bouwen van een vrijstaande woning vraagt om een goede begroting van de kosten. Wij helpen je graag met een overzicht, zodat je precies weet wat je kunt verwachten. Als je bouwt met SelektHuis zijn de kosten heel overzichtelijk. Wij bouwen voor een vaste contractprijs en rekenen geen advieskosten. Op het moment dat je de aannemingsovereenkomst hebt getekend, weet je precies wat de kosten zijn.

Bouwleges en aansluitkosten

Bouwleges

Bij het aanvragen van een bouwvergunning worden legeskosten in rekening gebracht. De hoogte verschilt per gemeente, maar gemiddeld is het drie procent van de bouwkosten (exclusief BTW). Ook als je vergunningsaanvraag wordt afgewezen, moet je legeskosten betalen. Op www.bouwleges.nl kun je de kosten per gemeente inzien.

De gemeente kan, voordat ze je een bouwvergunning geven, vragen om aanvullende onderzoeken. Denk aan een bodemonderzoek, een geluidsrapport of een omgevingsonderzoek. Deze onderzoekskosten zijn voor eigen rekening.

Aansluitkosten

In Nederland worden alle woningen aangesloten op het riool, de waterleiding en het energienetwerk. De kosten hiervoor variëren per regio. Reken hiervoor ongeveer €3.500,-.

Heiwerk

Mogelijk is het draagvermogen van de bodem van je kavel niet voldoende om op te bouwen. Dan is heien noodzakelijk. De kosten van heien zijn heel verschillend en het is moeilijk om daar een inschatting van te geven. Om toch een idee te geven; heiwerk inclusief randbalk kost meestal tussen € 5.000,- en € 15.000,-, maar het kan ook veel meer zijn. Kosten zijn afhankelijk van het aantal, de benodigde dikte en lengte van de palen. De precieze kosten worden duidelijk na het uitvoeren van een sondering. De kosten van de sondering zijn voor rekening van SelektHuis.

Stelposten

In de offerte wordt soms gebruik gemaakt van stelposten. Bijvoorbeeld als het waarschijnlijk is dat er geheid moet worden. De precieze kosten hiervan zijn pas duidelijk als er een sondering is uitgevoerd. Daarom wordt er een goede schatting gemaakt van de kosten. Die schatting vind je terug als stelpost in de offerte. Let bij het vergelijken van offertes goed op de gebruikte stelposten, deze kunnen onderling sterk verschillen en het uiteindelijk bedrag sterk beïnvloeden.

Gerelateerde bouwbegrippen
Heien
Risico-opslag
Legeskosten
Sondering
Sleutelklaar
Casco
Meer bouwbegrippen
Keuken

Je laat zelf je keuken plaatsen door een keukenleverancier. De kosten voor de keuken en het plaatsen ervan komen bovenop de bouwkosten. Maak je gebruik van een van onze partners? Dan zorgen wij ervoor dat jouw keuken geplaatst wordt. Reken voor de kosten van een keuken minimaal €10.000,-.

Sanitair en tegelwerk

Bij SelektHuis is je ideale woning voorzien van een badkamer met toilet en een aparte toiletruimte. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om het sanitair te laten verzorgen door een andere partij. Dan komen deze kosten bij op de bouw van je woning. Reken dan op minimaal €10.000,-.

Aankleding van de woning

Naast de kosten van het sanitair en de keuken, heb je ook te maken met kosten voor het bekleden van de vloeren, de wanden en de ramen. Ook moet je woning verlicht worden. De kosten hiervan zijn grotendeels afhankelijk van de omvang van je woning. Een vloer kost al snel €35 per m2. Heb je 150 m2 reken dan op ruim €5.000,-. Dan heb je de kosten voor de raambekleding, de verlichting en het behangen en/of schilderen van de muren nog niet meegerekend.

Bestrating en tuininrichting

De kosten voor de inrichting van je tuin zijn sterk afhankelijk de grootte van de kavel en je keuzes, maar bestrating heb je sowieso nodig. Dan kun je misschien zelf, maar als je de bestrating laat doen, reken dan op minimaal €50 per m2.

Inspiratiecalculaties aanvragen

Wil je meer weten over de kosten van een vrijstaande woning? Vraag gratis calculaties aan van onze gerealiseerde woningen. Binnen enkele minuten heb je een mooi overzicht van de kosten en de plattegronden.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!
Dit formulier wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.
  • Samen bouwen, stap voor stap
  • Onbezorgd genieten van het bouwproces
  • Alle specialismes en kennis in huis
  • Samen bouwen, stap voor stap
  • Onbezorgd genieten van het bouwproces
  • Alle specialismes en kennis in huis
Oeps, niet alle velden zijn correct ingevuld.
Sluit venster

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico