[anchor name="Wat is een nul-op-de-meter-woning?" submenu="true"]
Wat is een nul-op-de-meter-woning?
Een nul-op-de-meter-woning is energieneutraal en levert enorme besparingen op de kosten van je maandelijkse energierekening. Een energierekening van nul euro is makkelijk haalbaar. Alle energie die de woning gebruikt wordt door een NOM-woning zelf opgewekt. Verbruik je 4.000 kWh per jaar, dan wekt jouw woning ook dit aantal kWh op. Anders gezegd; je hebt nul op de meter.
Goed om te weten: het bouwen van een NOM-woning wordt door hypotheekverstrekkers enorm gestimuleerd. Dit betekent dat je vaak een hogere hypotheek kan afsluiten wanneer je van plan bent een NOM-woning te bouwen. Dit kan een gunstigere hypotheekrente en hypotheeklasten met zich meebrengen.
Nu kun je de gebruikte energie van een woning opsplitsen in twee categorieën: gebouwgebonden energie en niet-gebouwgebonden (persoonsgebonden) energie. Dit zijn echte bouwbegrippen, maar je kan het zien als wonen en leven. Verderop leggen we uit wat het verschil is tussen een energieneutrale woning en een NOM-woning.
Gebouwgebonden energie
Gebouwgebonden energieverbruik wil zeggen alle elektriciteit die de woning zelf gebruikt. Denk hierbij aan elektrisch koken, de verwarmingsinstallatie, het ventilatiesysteem, het produceren van warm tapwater en de koeling. Over het algemeen schommelt de gebouwgebonden energie per jaar tussen de 4.000 en 5.000 kWh, afhankelijk per woning en leefstijl.
Niet-gebouwgebonden energie
Al het energieverbruik dat niet valt onder gebouwgebonden is, zoals de naam al verklapt, niet-gebouwgebonden. Dit wordt ook wel persoonsgebonden energie genoemd, omdat het energie is die de bewoners van de woning gebruiken. Denk aan huishoudelijke apparatuur, gebruik van de televisie of het opladen van elektronische apparaten.
[anchor name="Verschil tussen energieneutraal en nul-op-de-meter" submenu="true"]
Verschil tussen energieneutraal en nul-op-de-meter
Een term die vaak voorbijkomt is 'energieneutraal'. Een veelvoorkomende misvatting is dat energieneutraal en nul-op-de-meter hetzelfde betekenen. Dat is niet juist. Een energieneutrale woning wekt namelijk evenveel energie op als de gebouwgebonden energie. De stroom die je zelf als bewoner opwekt, komt hier dus nog bij.
Bij een energieneutrale woning betaal je dus nog wel voor je energie. Namelijk voor de niet-gebouwgebonden/persoonsgebonden energie. Bij een nul-op-de-meter woning heb hier (bijna) geen last van. Deze wekt namelijk alle benodigde energie op om het energieverbruik te compenseren. Ook de energie die jij zelf als bewoner gebruikt.