Button Text

Nul-op-de-meter-woning

Vooraanzicht van een vrijstaande schuurwoning met veel zonnepanelen

Ken jij de voordelen van een nul-op-de-meter-woning (NOM-woning) al? Een optimale isolatiewaarde, duurzame bijdrage aan de wereld en bovenal heb je het voordeel van extreem lage energiekosten.

Bij dit afwerkingsniveau wordt je woning volledig sleutelklaar opgeleverd, we nemen je dus al het werk uit handen. Wat het verschil is met een 'normale' sleutelklare woning? We vertellen je graag meer.

[anchor name="Wat is een nul-op-de-meter-woning?" submenu="true"]

Wat is een nul-op-de-meter-woning?

Een nul-op-de-meter-woning is energieneutraal en levert enorme besparingen op de kosten van je maandelijkse energierekening. Een energierekening van nul euro is makkelijk haalbaar. Alle energie die de woning gebruikt wordt door een NOM-woning zelf opgewekt. Verbruik je 4.000 kWh per jaar, dan wekt jouw woning ook dit aantal kWh op. Anders gezegd; je hebt nul op de meter.

Goed om te weten: het bouwen van een NOM-woning wordt door hypotheekverstrekkers enorm gestimuleerd. Dit betekent dat je vaak een hogere hypotheek kan afsluiten wanneer je van plan bent een NOM-woning te bouwen. Dit kan een gunstigere hypotheekrente en hypotheeklasten met zich meebrengen.

Nu kun je de gebruikte energie van een woning opsplitsen in twee categorieën: gebouwgebonden energie en niet-gebouwgebonden (persoonsgebonden) energie. Dit zijn echte bouwbegrippen, maar je kan het zien als wonen en leven. Verderop leggen we uit wat het verschil is tussen een energieneutrale woning en een NOM-woning.

Gebouwgebonden energie

Gebouwgebonden energieverbruik wil zeggen alle elektriciteit die de woning zelf gebruikt. Denk hierbij aan elektrisch koken, de verwarmingsinstallatie, het ventilatiesysteem, het produceren van warm tapwater en de koeling. Over het algemeen schommelt de gebouwgebonden energie per jaar tussen de 4.000 en 5.000 kWh, afhankelijk per woning en leefstijl.

Niet-gebouwgebonden energie

Al het energieverbruik dat niet valt onder gebouwgebonden is, zoals de naam al verklapt, niet-gebouwgebonden. Dit wordt ook wel persoonsgebonden energie genoemd, omdat het energie is die de bewoners van de woning gebruiken. Denk aan huishoudelijke apparatuur, gebruik van de televisie of het opladen van elektronische apparaten.

[anchor name="Verschil tussen energieneutraal en nul-op-de-meter" submenu="true"]

Verschil tussen energieneutraal en nul-op-de-meter

Een term die vaak voorbijkomt is 'energieneutraal'. Een veelvoorkomende misvatting is dat energieneutraal en nul-op-de-meter hetzelfde betekenen. Dat is niet juist. Een energieneutrale woning wekt namelijk evenveel energie op als de gebouwgebonden energie. De stroom die je zelf als bewoner opwekt, komt hier dus nog bij.

Bij een energieneutrale woning betaal je dus nog wel voor je energie. Namelijk voor de niet-gebouwgebonden/persoonsgebonden energie. Bij een nul-op-de-meter woning heb hier (bijna) geen last van. Deze wekt namelijk alle benodigde energie op om het energieverbruik te compenseren. Ook de energie die jij zelf als bewoner gebruikt.

Gezin aan het kookeiland aan het koken met elkaar

[anchor name="Nul-op-de-meter-woning bij SelektHuis" submenu="true"]

Nul-op-de-meter-woning bij SelektHuis

Wanneer je jouw ideale woning met ons gaat bouwen, heb je keuze tussen drie afwerkingsniveaus:

Casco betekent dat we jouw woning wind- en waterdicht opleveren. De afbouw verzorg je zelf. Bij een sleutelklare woning nemen we je al het werk uit handen. Bij een nul op de meter woning doen we dit ook, alleen gaan we nog een stapje verder.

Dat extra stapje zorgt ervoor dat jij straks (bijna) geen kosten hebt voor je energieverbruik. Een NOM-woning heeft extra zonnepanelen en triple glas om het er zo voor te zorgen dat al het energieverbruik gecompenseerd wordt. De extra zonnepanelen zijn afhankelijk van de afmetingen, de oriëntatie en het ontwerp van de woning. Je kan je voorstellen dat een grotere woning ook meer energie verbruikt, bij een groot gezin geldt dit ook. Door het gebruik van triple glas wordt je woning ook nog eens een stuk comfortabeler.

Daarnaast bouwen we alle nul-op-de-meter woningen met een gegarandeerde luchtdichtheid van maximaal 0,4. Dit wordt na oplevering bewezen door middel van een luchtdichtheidstest/blowerdoortest.

Prijzen van een NOM-woning

Wil je weten wat een NOM-woning kost? Vraag ons inspiratiemagazine SelektLeven aan en ontvang hierbij de prijslijst. In deze prijslijst vind je de standaardprijzen van onze NOM-woningen.

*Goed om te weten

De prijzen zijn gebaseerd op de standaard inspiratiemodellen. De gebouwgeboden energie is berekend onder genormaliseerde condities volgens de BENG rekenmethode + 3150 kWh/jaar voor de gebruikersgebonden energie. Dit alles onder begeleiding van NTA 8800 en ISSO 82.1. Je kan dit vergelijken met een gezin met twee volwassenen en twee jonge kinderen.

Cover van het magazine SelektLeven

Gratis brochure aanvragen

Wil je meer weten over onze werkwijze en mogelijkheden? Vraag dan het gratis inspiratiemagazine SelektLeven aan. Ook ontvang je direct de meest recente prijslijst.

Veelgestelde vragen over een nul-op-de-meter-woning

Wat betekent nul-op-de-meter?

Nul-op-de-meter betekent dat je energieverbruik volledig in balans is met de energie die je opwekt. Dit resulteert op jaarbasis in (bijna) nul-op-de-(energie)meter. Je woning wekt evenveel energie op als dat er verbruikt worden (zowel door de woning als door de bewoners).

Wat is een nul-op-de-meter woning?

Een nul-op-de-meter woning wekt evenveel energie op als dat die gebruikt. Dit betekent dat je op jaarbasis dus nul-op-de-meter hebt. En dat betekent weinig tot geen energiekosten. Een nul-op-de-meter woning is niet alleen duurzaam en goed voor het milieu, maar ook nog eens gunstig voor de portemonnee.

Een vrijstaande woning mag bestempeld worden als nul-op-de-meter wanneer het voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • De woning heeft een energieprestatiecertificaat (EPC) gekregen van een gecertificeerde adviseur.
  • Uit dit certificaat moet blijken dat alle energie die de woning op jaarbasis opwekt en gebruikt, gelijk of lager dan nul is. Dit alles bij een normaal/gemiddeld gebruik.
  • Voor de gebruikersgebonden energie moet er een extra opwekking van 3.150 kWh zijn. Zo wordt dus alle gebruikte energie gecompenseerd.

Wat zijn de kosten van een nul-op-de-meter woning?

De kosten voor een nul-op-de-meter woning variëren enorm. Er zijn namelijk heel veel variabelen die een rol spelen in de prijsopbouw. Ten eerste de grootte van de woning zelf. Hoe groter de ruimtes, hoe meer ruimte je moet verwarmen. Ten tweede wordt de prijs berekend aan de hand van de oriëntatie en het ontwerp van de woning. Wanneer een woning bijvoorbeeld meer glas bevat, dan wordt een berekening al direct anders.

De prijzen bij SelektHuis voor een nul-op-de-meter woning zijn gebaseerd op de standaard inspiratiemodellen. De gebouwgebonden energie is berekend onder genormaliseerde condities volgens de BENG rekenmethode + 3.150 kWh/jaar voor de gebruikersgebonden energie. Dit alles onder begeleiding van NTA 8800 en ISSO 82.1. Je kan dit vergelijken met een gezin met twee volwassenen en twee jonge kinderen.

[anchor name="Voorwaarden NOM-woning" submenu="true"]

Voorwaarden NOM-woning

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan een woning moet voldoen, voordat het bestempeld mag worden als NOM-woning. Deze voorwaarden hanteren wij bij SelektHuis ook. Het gaat over de volgende voorwaarden:

  • De woning heeft een energieprestatiecertificaat (EPC) gekregen van een gecertificeerde adviseur.
  • Uit dit certificaat moet blijken dat alle energie die de woning op jaarbasis opwekt en gebruikt, gelijk of lager dan nul is. Dit alles bij een normaal/gemiddeld gebruik.
  • Voor de niet-gebouwgebonden energie moet er een extra opwekking van 3.150 kWh zijn. Zo wordt alle gebruikte energie gecompenseerd.
Afbeelding van een vrijstaande woning met zonnepanelen

SelektLeven Extra Energiezuinig Bouwen

Vraag hier een gratis online brochure aan over energiezuinig bouwen. Een handig overzicht van alle onderwerpen binnen de huidige regelgeving. Een niet te missen onderwerp binnen nieuwbouw.