
Ruwbouw
De ruwbouw bespreken we met je, nadat een technische tekening is gemaakt en je schetsontwerp goedgekeurd is door de welstandscommissie van de gemeente. Het schetsontwerp is het resultaat van de gesprekken die je met de adviseur hebt gehad. Daar heb je de bouwvoorschriften en je wensen besproken en een offerte ontvangen. Na je akkoord op de offerte, wordt het schetsontwerp ingediend bij de gemeente voor het vooroverleg.
Bouwvoorschriften zijn documenten waarin de regelgeving van een bepaald project of een bepaalde kavel weergegeven zijn. Hierin staat bijvoorbeeld hoe hoog je woning mag worden en wat de uitstraling van de woning moet worden. De bouwvergunning van een woning wordt pas verleent als de woning voldoet aan de bouwvoorschriften.
Als de welstand goedkeuring heeft gegeven, dan heb je het gesprek over de ruwbouw en komen we samen tot het definitieve plan voor de ruwbouw. De volgende onderwerpen komen daarbij aan de orde:
Fundering
De definitieve keuze voor de fundering wordt gemaakt op basis van sondering. Als de ondergrond van de woning vast is, dan wordt er gekozen voor een strokenfundering. Als de ondergrond onvoldoende draagkracht heeft, dan wordt er gekozen voor een andere oplossing, bijvoorbeeld heien.
Voordat de bouw van een woning kan starten, moet er een sondering plaatsvinden. Hierdoor kan bepaald worden wat de grondsoort is op bepaalde diepten van de kavel. Zo kan de draagkracht van de grond bepaald worden. Op basis van de sondering wordt bepaald of er geheid moet worden op de kavel.
Een strokenfundering wordt gebruikt bij een vaste ondergrond. Na het uitgraven van de fundering worden stroken van gewapend beton op de vaste grond gestort. De funderingsmuren van je woning worden op deze stroken gebouwd. Op deze muren wordt de vloer van de begane grond gelegd.


Gevelstenen en metselwerk
Je neemt een besluit over welke gevelsteen, welk bijzonder metselwerk en welke voeg je wilt. Je kunt nog aanpassingen doen ten opzichte van de keuzes die je hebt gemaakt voor het schetsontwerp, mits het past binnen de voorschriften van de welstand.
Als je hebt gekozen voor een garage bespreek je ook in hoeverre deze geïsoleerd moet worden.
Daken, zonnepanelen en goten
Je maakt de keuze voor de daken en de goten van je woning. Je kunt nu nog een extra dakkapel toevoegen, je gootkeuze aanpassen of toch kiezen voor een overstek. Ook het loodgieterswerk en eventuele schoorstenen komen ter sprake. Ook wordt vastgelegd hoeveel zonnepanelen geplaatst moeten worden.
Kozijnen en buitendeuren
Je keuze voor de buitendeuren, de beglazing (met of zonder roeden) en het hang- en sluitwerk voor buiten worden definitief gemaakt. Je kunt nu nog kiezen voor kunststof kozijnen in plaatst van de standaard houten kozijnen. Ook moet je nu de kleur van je deuren en kozijnen vaststellen.
Sanitair en tegelwerk
Het sanitair en het bijbehorende tegelwerk bespreek je nu ook. Strikt genomen hoort het bij de afbouw. We bespreken het bij de ruwbouw om je extra tijd te geven. Je hebt dan eventueel tijd om partners te bezoeken en je bestelling op tijd te plaatsen, zodat het de bouw niet vertraagd. Wil je je woning zonder sanitair laten opleveren, dan hebben we nog steeds een tekening van het sanitair nodig, zodat we rekening kunnen houden met de positie van de aansluitingen.
Glasopeningen blijven het zwakke punt in een thermische schil. Triple glas kan deze zwakke plek verbeteren. Dit komt omdat het drie lagen glas heeft en dus een hogere isolerende waarde. Triple glas houdt de warmte beter binnen en houdt in de zomer de zonnewarmte tegen. Een goede optie voor een energiezuinige woning.
Zonnepanelen worden in de bouwwereld ook wel PV panelen genoemd. Dit zijn panelen, vaak gelegen op daken, die bestaan uit een groot aantal zonnecellen. Deze cellen kunnen zonlicht opvangen zodat het paneel het zonlicht kan omzetten tot stroom. In de basis zijn al onze woningen voorzien van 4 zonnepanelen, met uitzondering van de WinWin. De zonnepanelen worden bij SelektHuis indaks gemonteerd. Hierdoor liggen de panelen tussen de dakpannen.
Bij traditionele bouw wordt jouw woning steen voor steen gemetseld. Door deze ambachtelijke bouwmethode te combineren met prefab elementen, is SelektHuis in staat om jouw ideale woning snel en betaalbaar te bouwen. Zo creëren we een woning met het beste van beide werelden. De snelheid van prefab en de ambachtelijkheid en degelijkheid van traditionele bouw.
Onderaan het metselwerk van de gevel zit soms een trasraam of gevelplint. Dit is een rand die van materiaal, baksteensoort of kleur verschilt van het overige metselwerk van de vrijstaande woning.
Een spekband of speklaag is een sierdetail in het metselwerk van een woning. Bij een spekband wordt een band of baan geplaatst in het gevelmetselwerk. Vroeger werd hier natuursteen voor gebruikt. Tegenwoordig zien we veel uitvoeringen in ander materiaal, zoals beton, composiet of gekleurd baksteen. Spekbanden hebben geen dragende functie meer.
Een rollaag is een metselverband waarbij bakstenen verticaal liggen op de strek of op de kop. Dit wordt vaak gebruikt boven een venster of deur. Dit heeft zowel een functionele als esthetische functie. Een rollaag zorgt namelijk voor een steviger en stabieler geheel. Daarnaast krijgt de woning een andere uitstraling door dit bijzondere metselverband.
Voordat de bouw van een woning kan starten, moet er een sondering plaatsvinden. Hierdoor kan bepaald worden wat de grondsoort is op bepaalde diepten van de kavel. Zo kan de draagkracht van de grond bepaald worden. Op basis van de sondering wordt bepaald of er geheid moet worden op de kavel.
Raamdorpels vind je onderaan een kozijn. Deze steken meestal een stukje uit de gevel. Waarom? Omdat ze op deze manier ervoor zorgen dat het regenwater, dat naar beneden komt, niet in de gevelsteen of voeg loopt. Dit kan namelijk zorgen voor witte kringen op de gevel. Raamdorpels kunnen uitgevoerd worden met verschillende materialen: kunststof, metaal, beton of steenachtige materialen (hardsteen of baksteen bijvoorbeeld).
Een strokenfundering wordt gebruikt bij een vaste ondergrond. Na het uitgraven van de fundering worden stroken van gewapend beton op de vaste grond gestort. De funderingsmuren van je woning worden op deze stroken gebouwd. Op deze muren wordt de vloer van de begane grond gelegd.

Gratis brochure aanvragen
Meer weten over onze werkwijze en mogelijkheden? Vraag dan het gratis inspiratiemagazine SelektLeven aan. Hierin vind je uitgebreide informatie over de verschillende inspiratiemodellen, bouwstijlen en mogelijkheden. Daarnaast ontvang je direct de meest recente prijslijst.

Lees verder


