De schuurwoning is al jaren erg populair. Inmiddels is de schuurwoning dan ook niet meer weg te denken uit het Nederlandse landschap. De eens trendy schuurwoning is een blijvend begrip geworden. Logisch, want het gebruik van natuurlijke materialen maakt de woning stoer, praktisch én tijdloos.

Schuurwoningen zijn een begrip in de bouw
De schuurwoning bouwstijl
De benaming van de schuurwoning houdt weinig ruimte over voor fantasie. Het woord is zo’n begrip dat het voor zich spreekt wat wordt bedoeld. Bij SelektHuis zeggen we echter dat geen enkele woning hetzelfde is. Dat geldt dus ook voor een schuurwoning. Daarom nemen we je in dit blog mee in de ontwikkeling van de schuurwoning en beginnen we dit met een stukje ontstaansgeschiedenis en uitleg over de populaire bouwstijl.
Schuurwoningen zijn huizen die qua uiterlijk lijken op een schuur. Het zijn veelal woningen die een moderne en landelijke bouwstijl combineren tot een sobere woning. En hoewel dit begon als een enkele woning is de schuurwoning door de jaren heen zo ontwikkeld dat het nu een volledige bouwstijl genoemd kan worden. De bouwstijl is jaren geleden vanuit het landelijk gebied ontstaan en de afgelopen decennia verder ontwikkeld tot een compleet eigen bouwstijl.
Landelijk wonen
Het platteland is steeds meer in trek. Een mooie woning op een rustig plekje in een landelijke omgeving. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, want de stedenbouwkundige– en welstandseisen in het buitengebied zijn hoog. Het ontwerp van de woning moet naadloos passen in de landelijke omgeving om het karakter van de omgeving te behouden. In een landelijke omgeving is de schuurwoning daarom een prachtige oplossing.
Kenmerkend voor de schuurwoning is de eenvoudige, lage hoofdvorm, soberheid in detaillering en kleurgebruik en een mix van natuurlijke en industriële materialen. Flauwe dakhelling, houten betimmerde gevels en grote glazen oppervlaktes zijn veelal terugkerende elementen. Schuurwoningen hebben vaak een creatieve en open indeling. In de indeling van de woning wordt namelijk rekening gehouden met zichtlijnen zodat binnen en buiten elkaar complimenteren.

Aandacht voor de natuur
Het zal je niet ontgaan zijn dat de schuurwoning draait om eenwording met de natuur en de landelijke omgeving. De liefde voor natuurlijke materialen is in bijna elk ontwerp terug te vinden. Daarbij is er bij een schuurwoning vaak veel aandacht voor milieuvriendelijk, duurzaam en energiezuinig bouwen. Zonnepanelen, triple beglazing en een bron- of luchtwarmtepomp worden veelvuldig toepast.
Maar wat maakt een schuurwoning nou een echte schuurwoning? Een schuurwoning kenmerkt zich door het gebruik van natuurlijk materialen en glas. Daarnaast wordt in een schuurwoning een open en warm karakter gecreëerd. Maar er zijn ook veel woonelementen die typerend zijn voor een schuurwoning.
Inpandige veranda
Een veranda laat je optimaal genieten van het prachtige buitenleven. Bij schuurwoningen zie je daarom vaak een inpandige veranda terugkomen. Robuust afgewerkt met houten balken, waardoor een natuurlijke look ontstaat.
De grote veranda is vaak uitgevoerd met prachtig eikenhouten gebinten. Zo komen ook de natuurlijke materialen van de woning in de veranda terug.


Robuuste schoorsteen
Bij een schuurwoning zie je ook vaak een robuuste schoorsteen die aan de buitenkant langs de woning loopt. Het staat niet alleen heel stoer, maar je kunt onder in het rookkanaal ook twee kachels maken: één aan de buitenkant en één aan de binnenzijde. Zo kan je ’s zomers heerlijk genieten van een lange zomeravond onder de veranda met een knapperend haardvuur. Maar ’s winters lekker op een ‘berenvelletje’ voor de open haard kruipen!
Open indeling
Een schuurwoning staat voor openheid en transparantie. Openheid door het gebruik van glas en open constructies. Maar ook openheid tussen vertrekken en kamers. Dankzij een vide ontstaat er een ruimtelijk gevoel en worden de begane grond en verdieping met elkaar verbonden. En wie zegt dat een trap in de hal hoort? Bij een schuurwoning zien we de trap vaak op creatieve plekken in de woning terugkomen.
Meer lezen over schuurwoningen:


