Zijaanzicht van een eigentijdse laagbouw woning

De kap maakt het grote verschil

De kap speelt een grote rol in de uitstraling van jouw woning. Weet jij al welke kap jouw ideale woning moet hebben? In dit blog sommen we de meest gangbare kapsoorten op zodat jij jouw keuze kunt maken.

Zadelkap

Een zadelkap of zadeldak is de meeste eenvoudige vorm van een dak. Deze kapvorm kom je het meest tegen als je om je heen kijkt. Een zadelkap bestaat namelijk uit twee platte dakvlakken (de schilden) die tegen elkaar aan geplaatst worden in een hoek. De hoek kan verschillen, maar vaak ligt dit rond de 45 graden. Een jaren 30 woning heeft vaak een steiler kap met een dakhelling tot 60 graden en een landelijke boerderij heeft vaak een vlakker dak. Een voorbeeld van een zadelkap is deze vrijstaande moderne woning.

Vooraanzicht van een schuurwoning met eiken gebinten

Schildkap

Een schildkap is een dak waarbij het gehele dakvlak bestaat uit ‘dak’. Er zijn dus geen topgevels. Het is een dak dat bestaat uit twee driehoekige schilden en twee trapeziumvormige schilden. Deze kapvorm werd veel toegepast in de jaren 30. Maar ook in de klassieke bouwstijl, zoals bij deze notariswoning, wordt een schildkap veelvuldig toegepast.

Wolfskap

Het afschuinen van een dak wordt afwolven genoemd. Een wolfskap is daarom een dak met afgeschuinde kanten aan de korte zijden. De kapvorm zie je vaak terug in boerderijen. Maar ook bij modernere versies van een landelijke woning wordt een wolfseind toegepast zoals bij deze boerderij.

Met wolfseinden geef je een woning dus eenvoudig een landelijke sfeer mee aan het ontwerp. Daarbij gaat dit niet ten koste van de ruimte want het afschuinen gebeurt alleen in de top van de gevel ter plaatse van de zolder.

T-kap

Een T-kap ontstaat als een woning horizontaal is gebouwd met een verticale vleugel. Van bovenaf zou je hierin de vorm van een T kunnen ontdekken. Met een T-kap kan elke bouwstijl worden toegepast. Een woning met een dak in de vorm van een T heeft een groot voordeel: er is genoeg ruimte voor een inpandige garage, veranda of bijwoning. Maar de verspringende daken geeft ook een speels en mooi effect in het landschap. Zo wordt de woning de eyecatcher van de buurt. Ook deze landelijke woning heeft een T-kap.

Woningen bekijken?

Bekijk onze gerealiseerde woningen en laat je inspireren door alle verschillende mogelijkheden. Allerlei verschillende indelingen, bouwstijlen en woningtypen. En van elke woning kan je ook nog eens een gratis inspiratiecalculatie aanvragen. Zo weet je precies hoe de kosten van jouw favoriete woning eruit zien.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!
Dit formulier wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.
  • Samen bouwen, stap voor stap
  • Onbezorgd genieten van het bouwproces
  • Alle specialismes en kennis in huis
  • Samen bouwen, stap voor stap
  • Onbezorgd genieten van het bouwproces
  • Alle specialismes en kennis in huis
Oeps, niet alle velden zijn correct ingevuld.
Sluit venster

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico